Met deze reeks kun je stap voor stap mijn avontuur naar het miljonairs zijn volgen. Zo kan iedereen zien hoe ik het heb gedaan en alle stappen (pieken en dalen) daartussen. Wens me succes!

Het jaar in vogelvlucht

Afgelopen jaar begon mijn reis om miljonair te worden. Hierbij de eerste update. Allereerst, ik ben eindelijk afgestudeerd. Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. In de zomer was ik namelijk 2 keer gezakt voor een tentamen en dat betekent over het algemeen dat je het jaar over moet doen. Met meer geluk dan wijsheid heb ik een 3e herkansing aangevraagd omdat het maar 1 tentamen was wat mij tegenhield om het diploma in handen te krijgen. Met veel dank kan ik zeggen dat mij dit extra hertentamen werd toegewezen en dat ik een week voor de diploma uitreiking, en na meer dan een maand na het starten met werken, mijn hertentamen had die ik toen wel haalde. Een week daarna kon ik dan ook een leeg vel ondertekenen op de diploma uitreiking (het diploma was natuurlijk nog niet klaar…) en samen met mijn medestudenten afstuderen.

Ik ben natuurlijk ook begonnen met 40-urige werkweken draaien. Ik ga er niet om liegen, dat is loodzwaar de eerste paar maanden(!). Het accountancy kantoor waar ik werk is een grote corporate en heeft dus een hoop mensen en een stijle leercurve. Je leert je team kennen, de hierarchy en de klanten. Daarnaast kon ik mijn studie direct het raam uitdoen want ik deed natuurlijk ander werk (IT) dan mijn studie mij leerde (Financiën). Daarnaast is een universiteit nog steeds bijzonder theoretisch en is dit, naast stages, de eerste keer dat je alles in de praktijk mag brengen. Ondanks de horror verhalen van overwerken bij grote corporates viel dat dit jaar in ieder geval reuze mee (fingers crossed voor volgend jaar). Ik kwam ook in een gelukkige periode binnen. Er werd binnen het bedrijf al een paar jaar geklaagd dat de salarissen ondermaats waren en in de zomer werd een algehele salarisverhoging voor bijna alle medewerkers ingevoerd. Dat graantje kon ik dus direct meepikken. Enige jammere is dat ik nog een jaarcontract heb gekregen in plaats van een vast contract. Dat klinkt vervelend maar is in dit geval grotendeels mijn eigen schuld. Het heeft wat nieuwe mogelijkheden opgeleverd en we gaan zien of mijn keuze zichzelf terugbetaald.

Niet alleen het werken was nieuw, ook op persoonlijk vlak heb ik wat hobbels moeten nemen. Na een half-jaar werken ben ik gaan samenwonen met mijn vriend, die in de zomer pas klaar was met zijn studie en zelf begon met werken. Daarin heb ik de bewuste keuze gemaakt groter te gaan wonen. Ik zal blijven schreeuwen dat je heel erg moet oppassen met life-style creep maar mijn huidige woning van 20m2 in het centrum van een grote stad in het zuiden was niet vol te houden. Zowel op het gebied van reistijd (met de auto was het op een slechte dag 2,5 uur rijden…) als op het gebied van comfort (ik had 1 stoel in mijn kamer en een 1 persoonsbed) was groter nodig. Uiteraard hebben we wel een hele bewuste keuze gemaakt waar we gingen wonen en hoe. We wonen niet in de een grote stad, maar in het midden van het land in een grensgemeente van een grote stad. Dit zorgde ervoor dat we heel flexibel zijn in waar we kunnen werken, de grootste steden zijn allemaal ongeveer een uurtje reizen met de auto. Zonder startkapitaal en met een behoorlijke studieschuld was kopen even geen optie dus we hebben besloten de eerste 2-3 jaar te huren. Op die manier konden we sparen voor het startkapitaal voor de woning en met een beetje geluk zijn de huizenprijzen dan ook gestabiliseerd. Ook het kiezen van onze woning hebben we heel strategisch aangepakt. Er moesten uitvalswegen zijn met de auto en er moest een goeie OV verbinding zijn naar beide werkplekken. De OV verbinding was mijn wens en met de boerenprotesten dit jaar was dat een hele goede keuze… Daarnaast wilde we minimaal 2 kamers, zodat we elkaar niet de tent uitvechten. Uiteindelijk zijn we neergestreken in een leuk relatief modern (±10 jaar oud) appartement van 105 m2 met 2 kamers, apart toilet, badkamer, rommelhok en 1 parkeerplaats beneden en gratis parkeren in de straat voor de andere auto. Ik ben er in kosten iets op achteruit gegaan (zo’n 50 euro) maar ik heb er wel 5 keer zoveel ruimte voor terugkrijgen. Dat leek me de deal meer dan waard. Samenwonen kan ik dan ook echt aanraden! Met een partner of met een goeie vriend of vriendin, je hebt veel meer ruimte voor hetzelfde of minder geld.

Dit jaar zijn we ook begonnen met sparen en hebben ons doel voor dit jaar ruimschoots gehaald. Dit hebben we gehaald terwijl we wel normaal hebben kunnen leven. We eten nog gewoon 1 keer per week buiten de deur en zijn ook met het vliegtuig 2 weken op vakantie geweest naar de zon. Tot zover, is dit leven allemaal prima vol te houden!

Financiële positie

money-2724245_1920

Nu we het overzicht hebben gehad even de financiën. De huurkosten zijn met het nieuwe huis gestegen en ik betaal nu €625 euro huur per maand. Ik heb met mijn vriend een gedeelde vaste kosten rekening waar we ieder zo’n 900 euro per maand op storten of zo’n 1.800 euro in totaal. Daar gaat de huur (€1.250) vanaf en 300 euro voor boodschappen. De rest is voor water/gas/elektra/internet en de inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering (€220). We sparen ook €30 euro per maand voor de gemeentelijke heffingen. Die fout heb ik als student nog wel eens gemaakt, om daar niet voor te sparen, maar heb ik deze keer voor de keuze van een huis al opgezocht.

Het afgelopen jaar betaalde ik zo’n 150 euro aan verzekeringen (zorg, tandarts, inboedel etc.) maar dankzij mijn spaargeld kan ik mij in 2020 een hoger eigen risico veroorloven en betaal ik denk ik 120 euro. Ik zette hiervoor elke maand 180 euro persoonlijke vaste kosten opzij en betaalde hiervan ook mijn  mobiel (€25), abonnementen zoals Netflix, bankkosten etc. Daarnaast heb ik €200 euro “verbrasgeld”. Dit gebruik ik voor het kopen van kleren, cadeautjes, uitjes en buiten de deur eten.

Voor de vakantie hebben we met zijn tweeën €516 euro uitgegeven aan vliegtickets en €572,19 op vakantie zelf aan eten, ov en entertainment. Dat was op een budget van 1.000 euro, dus we hebben 88 euro meer uitgegeven dan begroot. Dat was de enige vakantiereis dit jaar. We hebben de vakantie betaald van het vakantiegeld, wat voor ons niet automatisch wordt uitgekeerd. Hierdoor kunnen we kiezen wanneer we het opnemen en staat niet op onze rekening waar we het makkelijk kunnen uitgeven…

Dankzij de aanloopfase van bijna 3 jaar (met dank aan het afstuderen in maart) en de negatieve rente is mijn studieschuld nog steeds hetzelfde. Ik zit alleen niet meer krap bij kas en ik heb het grootste gedeelte van het achterstallig onderhoud (kleding/bril/schoenen/jas etc.) ingehaald en alle openstaande rekeningen zijn betaald. Ik heb sinds 1 februari (11 maanden) zo’n 500 euro per maand gespaard voor een totaal van €6.000. Daarvan staat 1500 op mijn defensief gemiddeld 3% rendement rekening (die dit jaar wonderbaarlijk 10% rendement haalt), €450 op een DeGiro rekening in S&P500, Worldindex en U.S Treasury bonds. Ook staat er nog €2.000 als buffer, zoals voorgeschreven door het Nibud, op een spaarrekening en zo’n €2050 op een aparte spaarrekening die als tussenstop fungeert voor de toekomstige beleggingen. De 965 euro per maand die ik had begroot waren een beetje enthousiast maar de €500 euro per maand haal ik gemakkelijk. Mijn vriend had veel meer geluk en minder achterstallig onderhoud waardoor hij zijn target ruimschoots haalde.

Bovenop de huidige stand komt nog vakantiegeld (zo’n €600 netto) in Januari en een prestatiebonus (ook zo’n €600 netto). Deze laat ik uitbetalen in Januari omdat de belastingschijven per 1 Januari 2020 omlaag gaan. Dat betekent dat ik uiteindelijk zo’n 600 euro in de maand heb gespaard sinds 1 februari.

In 2020 ga ik dankzij een salarisverhoging van 156 euro bruto en een algehele salarisverhoging, meer verdienen maar ik ga op vrijdag een dag studeren waardoor die voor de helft betaald wordt waardoor ik netto alsnog zo’n 1950 euro per maand verdien (dus na aftrek belasting, pensioen, premies volksverzekeringen etc.).  Ik heb mijn maandelijkse doel spaarbedrag weer op €600 gezet (zo’n 31% van mijn inkomen) met een uiteindelijk gezamenlijk vermogen aan het einde van het jaar van €22.000. Dat is allemaal volledig in lijn met mijn FIRE plan waarbij ik tegen 3% rendement kan stoppen met werken als ik 42 ben en met 38 als ik 5% rendement per jaar haal.