Op de weg naar een gezond gewicht zijn er behoorlijk wat uitdagingen. Ik ben ze zo ongeveer allemaal tegengekomen en daarom geef ik mijn tips over hoe ik ben omgegaan met die uitdagingen zodat ook jij je ideale gewicht kunt bereiken. Deze keer: omgaan met sociaal eten. Kortom, hoe zorg je ervoor dat je gewoon met vrienden en familie kunt afspreken zonder jezelf te buiten te gaan aan de verkeerde dingen. 

Toen ik begon met afvallen wilde ik eigenlijk het liefst mijn vrienden en familie zoveel mogelijk ontwijken. Feit is namelijk dat op het moment dat ik met mensen ben en het is leuk (of juist helemaal niet) en we gaan ergens eten dan verlies ik alle controle. We beginnen met borrelen en daarna kies ik het lekkerste eten op de kaart en natuurlijk neem ik een toetje na het eten. Voor een gedeelte kon ik dat verhelpen door zelf lunch mee te brengen maar voor avondeten ging dat vaak toch wat moeilijker. Daarnaast had ik ook zelf de pavlov reactie dat als we een drankje gingen doen ik daar ook altijd iets te borrelen bij wilde hebben… Kortom, ideale situatie voor een dieet-drama. Toch ben ik langzaam maar zeker beter geworden in het omgaan met dit soort situaties. Ik laat je mijn tips&tricks graag zien!

Doe iets actiefs!

ghnw20160607-102114-475

Ik spreek tegenwoordig vaak af om iets actiefs te gaan doen. De dierentuin is een hele fijne omdat je dan aan het lopen bent. Een ander alternatief is afspreken om samen te gaan sporten. Die is wat ingewikkelder gebleken omdat niet iedereen zich graag in het zweet werkt maar er zijn wel verborgen opties. Stel bijvoorbeeld eens voor om samen te gaan lopen aan het strand of in de duinen. Wat ook goed werkt zijn fietstochtjes naar dorpjes of bezienswaardigheden in de buurt met een picknick tussendoor. Of stel in de zomer voor om ergens te gaan zwemmen. Een andere leuke is een dagje skiën/snowboarden in een indoor ski-hal of bijvoorbeeld gaan schaatsen op de ijsbaan! Ook leuk zijn indoor-surfen, een wildwaterbaan, indoor-klimmen of boom slingeren! Je kunt het natuurlijk ook simpeler houden en een museum of ander attractiepark bezoeken. Binnen is eten vaak stervens duur dus dan is het makkelijk om voor te stellen zelf eten mee te nemen. Als jij dan vervolgens de persoon bent die die picknick maakt dan heb je zelf in de hand wat je eet en het hoeft niemand op te vallen.

Controle over de eet-locatie

Dringen mensen dan toch aan om iets te gaan eten, probeer dan thuis af te spreken of op een locatie waar je bekent bent met het etenIk weet bijvoorbeeld dat in veel bruin cafe-restaurants er standaard tomatensoep of brood met ei op de menukaart staat. Beide kan ik prima eten, ik moet alleen het toetje en de borrelhap ontwijken (hoewel ik met een soep zonder brood ook die er nog wel bij kan hebben). Stel een restaurant voor in de buurt waar je weet dat je gezond kunt eten. Ga je naar onbekend gebied? Zoek online uit wat er in de buurt zit aan gezonde restaurants en stel ruim voor etenstijd op om die kant op te gaan om te gaan eten omdat je dat restaurant graag wilt uitproberen. Probeer trouwens de italiaan te ontwijken, hoe lekker die ook is. Helaas serveren italiaanse restaurants bijna altijd te veel (pasta) en te vet eten (pizza). Probeer ook de all-you-can eat te vermijden. Dat lijdt vaak tot overeten, hoe gezond (bijv sushi) het eten ook is.

Kochplausch

Ook thuis afspreken is handig. Je kunt dan zelf iets gezonds maar wel lekkers koken. Zorg alleen wel dat je zeker weet dat je gasten het lekker vinden en ga dus niet experimenteren met die avocado-banaan-chocolademousse. Op die manier voorkom je dat ze de volgende keer liever uit eten gaan met je omdat ze het eten niet lekker vinden. Ook een slimme kan zijn om samen thuis iets speciaals en gezonds te koken wat wat langer duurt zoals bijvoorbeeld sushi of een bijzondere ovenschotel zoals Beef Wellington. Op die manier ben je samen gezellig bezig en is dat een leuke ervaring terwijl je wel gezond eten op tafel kan zetten. 

Plan je eten

Kom je er niet onderuit? Probeer dit dan te anticiperen door te plannen. Eet bijvoorbeeld wat minder voor ontbijt, lunch of avondeten. Ga je s’avonds uiteten? Eet dan s’ochtends en s’middags wat minder. Heb je juist tijdens de lunch te veel of te ongezond gegeten? Geen probleem, eet dan wat kleins als avondeten. Soms kun je zelfs eten helemaal overslaan. Heb je laat je ontbijt gegeten en heb je van 2 tot 4 een uitgebreide lunch in je agenda staan? Dan kun je soms zowel lunch als avondeten overslaan. Let hierbij goed op je gevoel. Zit je nog vol van de lunch dan kun je avondeten overslaan of neem in plaats daarvan alleen een kommetje soep.

Helaas draait onze maatschappij voor een gedeelte nu eenmaal om eten. Het is dan ook nog steeds ontzettend ingewikkeld om gezond te eten in gezelschappen, denk maar eens aan de feestdagen. Zit het even tegen met afvallen en heb je echt geen zin in nog een uitglijder, probeer dan de afspraak te verzetten of zeg het af. Je gezondheid is nu eenmaal heel erg belangrijk dus je hoeft je echt niet te schamen als je een keertje een afspraak verzet of helemaal afzegt.