Productiviteit. Hoe groots dat woord ook klinkt en hoeveel zelf-hulpboeken er ook over geschreven zijn, dat doel blijkt ver weg voor de meeste mensen. Toch is het een stuk makkelijker dan je denkt. In dit artikel bespreek ik het effect van roken, drinken, drugs en entertainment op je productiviteit.

In het oude Romeinse Rijk wisten ze het al: het enige wat je nodig had zijn brood en spelen om de gunst van het volk te krijgen. Dat klopt vandaag de dag nog steeds. Wie een volle buik heeft en de hele dag wordt afgeleid zal zich nergens druk om maken. Nu gebruikt de politiek dit vooral om het volk rustig te houden, maar een volk wat alleen eet en de hele dag door netflixed is misschien wel rustig maar niet bepaald productief te noemen. Denk eens bij jezelf na: hoeveel tijd besteed jij per week aan de volgende dingen: alcohol, drugs, roken en entertainment. Onder entertainment vallen niet alleen de dierentuin, musea, en de bioscoop maar ook online vermaak zoals games, netflix, youtube, social media, en gokken.

No addiction

Nu valt het natuurlijk op dat brood en spelen tegenwoordig voedsel en entertainment zou zijn. Dus waarom heb ik in dit rijtje ook alcohol, drugs en roken opgenomen? Omdat dit productiviteit slopers zijn. Er is een reden waarom alcoholverslaving en drugsverslaving toeneemt onder werklozen. Er is ook een reden waarom bedrijven de rookpauze hekelen. In het eerste geval hebben zowel alcohol als de meeste drugs een verdovende werking. Je wordt er gelukkig van, voelt er helemaal niets meer door of vergeet je problemen heel even. Hierdoor komen prikkels zoals verveling of emoties zoals angst, verdriet en woede niet meer binnen. En juist die prikkels zetten ons vaak aan om iets te gaan doen. Iemand die niets te doen heeft gaat zich op een gegeven moment vervelen. Dat is belangrijk: het zet aan om iéts te gaan doen. Met die motivatie kan iemand vervolgens productief worden of destructief. Destructief gebeurt vaak onder invloed van verslavende middelen zoals drank en drugs. Tegelijkertijd ben je met een kater niet productief en iemand die gedrogeerd is verkeerd vaak in een soort roes waardoor ook die vaak niet veel meer doet.

Roken kost vooral veel tijd. De sigaretten moeten gekocht worden en dat kan niet overal meer. Afhankelijk van de roker kost een sigaret roken ook makkelijk een kwartier, zeker al kletsend met andere rokers. Ook een nadeel is dat door de aantasting van je gezondheid de meeste rokers weinig energie zullen hebben. Sporten gaat bijvoorbeeld vaak moeilijker, je hebt er letterlijk de adem niet voor. Daarnaast heeft het net als alcohol en drugs weer een verdovende werking waardoor je je emoties probeert te controleren die juist aanzetten tot productiviteit. Als laatste is roken gewoon heel erg duur, een pakje kost tegenwoordig bijna net zo veel als een uur werken. Rook je dus meerdere pakjes per week dan snij je jezelf enorm in de vingers want eigenlijk zou je dan nog meer moeten gaat werken om het te compenseren.

cinema-2093264_1920

Ben je eindelijk helder en fit doordat je gestopt bent met roken, drinken en drugs dan helpt het natuurlijk niet als je de vrij gekomen uren gaat besteden aan onproductieve dingen. Naar de bioscoop gaan is hartstikke leuk en een museum kan zelfs leerzaam zijn maar over het algemeen is entertainment een vorm van tijdverdrijf die niet bijdraagt aan een productief leven. Natuurlijk verschilt het wel een beetje wat je verstaat onder een productief leven. In mijn geval betekent een productief leven de mogelijkheid om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. Alles wat in de weg staat is onproductief. Je kunt ook andere definities van productief hanteren. Wil je heel graag een eigen bedrijfje opzetten dan snij je jezelf enorm in de vingers als je al dat geld wat je verdiend weer uitgeeft aan entertainment of al je tijd die je eigenlijk aan je bedrijfje zou moeten besteden besteed aan het scrollen door social media. Op die manier komt dat bedrijfje natuurlijk nooit van de grond. Misschien wil je fitter worden door meer te sporten en gezonder te eten en is dat je idee van productief zijn. De popcorn in de bioscoop of het gezellig uitgaan met een paar drankjes helpen in ieder geval niet bij het gezonder eten. Daarnaast is sporten heel ingewikkeld als je het grootste gedeelte van de tijd bezig bent met netflixen want stop maar eens met het binge watchen van series als je je eenmaal begonnen bent… Ook een grote boosdoener is gokken. Gokken is ontzettend verslavend en hoewel je er geld mee kunt winnen zijn de kansen zo ingedeeld dat je eigenlijk altijd verliest. Dat betekent dus dat je niet alleen je tijd verdoet maar dat je ook nog eens geld uitgeeft wat je met productief bezig zijn hebt verdiend. Dat is dus dubbel zo onproductief.

Entertainment is bedoeld om je te vermaken, om je bezig te houden. Daarom was voor de Romeinen brood en spelen ook zo belangrijk. Als het volk is afgeleid maakt het zich minder druk om belastingen, werkloosheid, oorlog, hongersnoden etc. Alleen voor jouw als persoon betekent het dat je een groot gedeelte van je leven bezig bent met niks te doen, op die manier zul je nooit succesvol worden. Wil je succesvol zijn en dus productiever leven dan zul je entertainment dus ook moeten minimaliseren. Daarbij ga ik nog even expliciet in op de gevaren voor de productiviteit van social media.

social-media-2778056_1920.jpg

Tenzij je werk social media is (influencer of marketing functie) vermijd dan sociale media. Je kunt uren besteden aan het scrollen door de eindeloze hoeveelheid informatie die social media te bieden heeft, van bedrijven tot influencers alles en iedereen kun je volgen. Dat heeft wel het nadeel dat het een bodemloze put is waar je ongelimiteerd aandacht aan kunt besteden. Om je even een idee te geven: op Youtube alleen al wordt PER DAG 80.000 uur aan video geüpload. Dat zou je met 8 uur slaap op een dag 5 full-time dagen kijken kosten om alles te bekijken (en dan loop je natuurlijk al weer 5 maal 80.000 uur achter…). Dat is natuurlijk alleen nog youtube. Daarnaast heb je nog Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Tumblr, Reddit etc. die allemaal ook content verspreiden. Het grootste gedeelte van die content gaat over het kijken in de levens van andere. Bedrijven delen informatie over wat ze doen en doelen die hebben. Influencers geven inkijk in hun leven of promoten of verkopen iets. Heel kort door de bocht gezegd is het grootste gedeelte van de content op social media nutteloos. Zeker twitter kan een bron zijn van losse flarden van gedachten die worden gedeeld. Helaas zitten tussen al die troep ook een paar pareltjes. Er zijn influencers die je bijvoorbeeld helpen gezonder te eten of meer te bewegen. Er zijn ook veel blogs die je helpen geen misaankopen te doen, die uitleg geven over veelgenoemde problemen, of die je helpen om je leven een beetje slim aan te pakken (zoals Meerkats Guide to Life 😉 ). Hoe zorg je ervoor dat je niet wordt opgezogen door die nutteloze informatie en bij de pareltjes terecht komt?

knowledge-1052010_1920.jpgVoornamelijk door middel van (papieren) boeken lezen. Als ideeën populair zijn en echt blijken te werken zal er veelal gevraagd (of aangeboden worden) om het idee te vereeuwigen in de vorm van een boek. Hoewel er natuurlijk ook een hele hoop nutteloze boeken zijn, kost een boek dermate veel tijd en geld om te maken dat niet-nuttige boeken vrijwel onverkoopbaar zijn en dus niet op de markt terecht komen. Een blog post of instagram post kost bijna niets om te maken en heeft dus veel minder last van deze hoge verkoop-kwaliteit eisen. Helemaal slim is het om op internet op zoek te gaan naar de “Top” lijstjes van bepaalde boeken, zoals mijn lijstje Top 10 boeken over geld die je móét lezen. Dan kun je nog gerichter kwalitatief goede boeken vinden. Boeken zijn vaak ook al beoordeeld en verbeterd door een uitgever waardoor de ideeën vaak duidelijker en samenhangender zijn dan een gemiddeld blog. Daardoor neem je informatie beter tot je en blijft het ook langer hangen.

Kortom, productief zijn betekent zo min mogelijk entertainment en geen alcohol, drugs of roken. In je vrije tijd kun je veel beter een boek lezen of op een andere manier je skills en kennis verbeteren. Lees dus een goed informatief boek, leer een vreemde taal, of leer jezelf andere nuttige dingen zoals accountancy, programmeren of sales. Ontwikkel jezelf in de tijd die vrijkomt door onproductieve gewoontes vaarwel te zeggen. Zo kan iedereen succesvol worden.

Vond je dit artikel leuk? Wil je op de hoogte blijven van mijn blog? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dan 1 keer per maand de hoogtepunten van die maand en eventuele bijzondere updates.

Verweken…
Gelukt! Je staat op de lijst.