Zoals je wellicht wel hebt gemerkt schrijf ik veel over geld. Geld is een van mijn passies, en een hele handige passie trouwens. Ik wind er ook echt geen doekjes omheen: ik wil miljonair worden. Ik ben er van overtuigd dat ik dan kan halen en dat is dan ook een van de redenen dat ik deze blog ben begonnen. Een Meerkats Guide to Life moet een gids worden voor het leven, voor een goed leven. Daarom wil ik iedereen graag meenemen in mijn reis, langs alles wat ik tegenkom maar vooral ook op weg naar rijkdom. Dit zal het eerste artikel worden in waarschijnlijk een hele lange reeks (al blijf je altijd hopen op dat winnende lot). Dit artikel is het begin van de reeks, het is mijn startpunt van mijn carrière. Met deze reeks kun je stap voor stap mijn avontuur naar het miljonairs zijn volgen. Zo kan iedereen zien hoe ik het heb gedaan en alle stappen (pieken en dalen) daartussen. Wens me succes!

De start

road-1668916_1920.jpg

Ik zou helemaal terug kunnen gaan naar mijn jeugd en stap voor stap mijn karakter en studie ontwikkeling kunnen uitleggen maar heel eerlijk denk ik niet dat dat de basis is om rijk te worden. Miljonairs verschillen immers gigantisch in hun achtergronden van Mark Zuckerberg tot Kim Kardashian en van Opera Winfrey tot J.K Rowling allemaal zijn ze anders opgegroeid. Toch wil ik wel even kort toelichten hoe ik begon, vooral voor het contrast met bijvoorbeeld een Trump en zijn “kleine lening van 1 miljoen”. Mijn ouders zijn voor mijn afstuderen gescheiden maar ze kunnen bijspringen indien nodig. Door wat ongeluk begin ik op dit moment, per 1 Februari 2019, met een studieschuld van 44.000 euro en zo’n 500 euro in spaargeld op een beleggingsrekening (tegen gemiddeld zo’n 3% rendement per jaar). Ik zit zo tegen het einde van mijn studie zogezegd “krap bij kas” voornamelijk door een (iets) te duur reisje Japan (duur land…) om het einde van mijn studie te vieren. Dat betekent vooral dat ik zo ongeveer niets nieuws heb gekocht sinds de zomer (kleding/bril/schoenen/jas etc.) en dat ik het einde van de maand telkens net haal.

Per 1 februari ben ik begonnen met mijn eerste startersfunctie. Door mijn net-aan-leven heb ik wat achterstallig onderhoud en ook wat achterstallige kosten. Ik moet 300 euro terugbetalen aan de belastingdienst (vergeet niet je toeslagen stop te zetten als je gaat werken…) in februari en in Maart komt de gemeentelijke belasting rekening binnen van zo’n 300 euro. Door mijn reisje Japan heb ik mijn collegegeld dit jaar niet in één keer overgemaakt maar in delen en dat kost me per maand zo’n 260 euro extra tot en met Mei. Ik heb geen stufi meer genomen in de maand februari omdat ik natuurlijk salaris krijg maar dat krijg je natuurlijk pas aan het einde van de maand uitbetaald waardoor ik 250 euro moet lenen om dat gat te overbruggen. Ik heb gelukkig ook een financiële meevaller in Maart van zo’n 450 euro. Netto heb ik dus zo’n 400 euro op mijn rekening staan in Maart. Voor zover even mijn vermogen, dan nu mijn huishoudboekje.

Per 1 februari ben ik dus begonnen met werken. Om praktische redenen gaan we gewoon even uit van de situatie vanaf mijn nieuwe baan. Ik zeg het gelijk: ik heb een fantastische starters-baan. Dankzij mijn conservatieve studiekeuze kon ik terecht bij een internationaal bedrijf met een goed startsalaris en nog betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor wat betreft financiën betekent dat dat ik netto zo’n 1900 euro per maand verdien (dus na aftrek belasting, pensioen, premies volksverzekeringen etc.). Ik heb dankzij een lease-auto en tankpas geen kosten meer aan werk-vervoer (is al afgetrokken van bruto salaris). Daarnaast betaal is zo’n 550 euro huur per maand (studenten-studiootje), en zo’n 150 euro aan verzekeringen (zorg, tandarts, inboedel etc.). Voor de rest heb ik nog zo’n 250 euro aan noodzakelijke kosten voor boodschappen per maand. Dat betekent dat ik per maand zo’n 1.100 euro overhoud aan niet-noodzakelijke dingen. Daar gaan wel nog wat vaste kosten vanaf voor internet (€40), mobiel (€20), abonnementen zoals Netflix, bankkosten, lenzen, parkeervergunning etc (€65) en natuurlijk tot Mei dat verdraaide collegegeld (€260). Daardoor hou ik dus zo’n €715 euro per maand over. Ik ben van plan om zo’n 500 euro per maand te sparen en de overige 215 euro uit te geven aan variabelen uitgaven zoals de kapper, kleding kopen, uitstapjes, cadeau’s etc.  De eerste maanden zijn eenbeetje chaotisch door alle extra en achterstallige kosten maar zo rond Juni (na afbetaling van collegegeld) zou ik redelijk stabiel zo’n €965 euro per maand kunnen sparen. Dat is een goed begin.

Loonslaaf

relationship-2822420_1920.jpg

Nu lees je natuurlijk overal dat om rijk te worden je vooral niet moet gaan werken voor een baas. Persoonlijk vind ik dat niet altijd waar. Een baan heeft namelijk ook veel voordelen. Een goede opleiding geeft een goede baan met meestal ook een goed salaris. Daarnaast bouw je een netwerk op en je doet ervaring op. Die ervaring is niet alleen technisch (voor een bakker: hoe bak je brood) maar ook sociaal (voor een bakker: hoe ga je met klanten om). Je leert ook met collega’s en klanten omgaan en later kun je kijken of je een leidinggevende functie kunt doen. Daarnaast kun je geld sparen om vermogen op te bouwen die je bijvoorbeeld later in je eigen bedrijfje kan stoppen.

Natuurlijk zijn er ook mensen die een geweldig idee hebben of bezig zijn met een leuk project (of dat nou fysiek of online is) die dat kunnen omzetten naar een bedrijfje. Ja dan krijg je inderdaad van die gevallen die nog op school zitten en dan stoppen met school of werken omdat het bedrijfje zo goed loopt en ze daar meer aan hebben dan aan school of hun huidige baan. De meeste studenten zwemmen echter een beetje mee met de stroming van het onderwijs omdat ze niet precies weten wat ze willen of kunnen.

Ook zijn er vaak praktische overwegingen om iets niet te doen. Voor veel bedrijven heb je namelijk geld nodig om te beginnen. Natuurlijk kun je een lening afsluiten maar dan moet je de bank of een andere financier zien te overtuigen dat je bedrijf genoeg geld op gaat brengen om die lening weer terug te betalen. Bovendien sleep je die lening als een blok beton met je mee de eerste paar jaar van je bedrijfje. Winst maken en dus een bedrijfje runnen is nu eenmaal een stuk makkelijker als je geen lening hoeft af te lossen, omdat je een stuk minder kosten hebt. Daarnaast heeft vermogen ook andere voordelen. Denk maar eens aan een restaurant beginnen. Dan neem je dus een lening om de de inboedel (tafels, stoelen, borden, bestek, keukenapparaten en materieel) in het restaurant aan te schaffen. Daarnaast huur je waarschijnlijk de locatie van het restaurant (scheelt weer een lening). Dat betekent dat je dus als vaste kosten én een lening en de huur hebt. Zou je dat in vermogen hebben dan is de kans dat je bedrijfje een succes wordt dus ook al een stuk groter.

Natuurlijk zijn online bedrijfjes een stuk goedkoper. Je betaalt vaak weinig tot geen vaste kosten maar geld maken op internet is ook een stuk moeilijker. Je moet een heleboel volgers/views/bezoekers etc. hebben om een beetje geld te verdienen. Ook is het een stuk makkelijker om zo’n bedrijfje op te bouwen met een dak boven je hoofd en brood op de plank. Een baan bied die stabiliteit en dat leeft toch prettiger dan vanuit werkloosheid en de bijstand. Dan ben je toch meer aan het overleven dan echt leven. Daarnaast kun je altijd nog stoppen als je meer dan bijvoorbeeld het minimuminkomen weet te verdienen met je online business.

Kortom, een baan is echt zo slecht nog niet.