Misschien ken je de 7 hoofdzonden wel: ijdelheid, gierigheid, lust, jaloezie, gulzigheid, woede, luiheid. Ze komen vaak naar voren in films en boeken en vormen de basis voor vele andere zonden die problemen veroorzaken in het leven van heel veel mensen. In dit artikel bespreek ik de 7 financiële zonde die gekoppeld zijn aan deze hoofdzonde en die je kunnen helpen beter om te gaan met geld. De komende weken bespreek is per week 1 zonde te beginnen met deze week: ijdelheid.

1. IJdelheid: Status kopen

three-3075752_1920De eerste en meest belangrijke zonde is ijdelheid: het verlangen om belangrijker te zijn of de buitensporige liefde voor zichzelf. De valkuil van ijdelheid is dat je altijd belangrijker kunt worden dan je al bent. Het is een bodemloze put waar je geld in kunt blijven gooien in ruil voor producten met status om maar belangrijker gevonden te worden. Dit zie je voornamelijk bij mensen die altijd de laatste trends willen volgen en dus het nieuwste mobieltje willen hebben, de duurste merk schoenen, de meest luxe kledingmerken, de meest fantastische vakanties. Je ijdelheid drijft je sneller de afgrond in dan een slecht salaris ooit zou kunnen bewerkstelligen. Je ijdelheid houd je gevangen in een alsmaar herhalende spiraal van dingen kopen terwijl er altijd iemand wel iets nieuwers, beters, duurders heeft. Op die manier spaar je bijna niets want er is altijd wel iéts wat je kunt kopen wat nieuwer, beter, duurder is. Zeker in het begin is het belangrijk om luxe zoveel mogelijk te mijden en in plaats daarvan te sparen. Bereik eerst financiële onafhankelijkheid en ga dan pas en alleen met het rendement op je vermogen jezelf wat meer luxe verschaffen. 

Niet alleen normale mensen maar ook menig voetballer, Hollywoodster en lotterij-winnaar brand zich aan deze financiële zonde. Ze verdienen miljoenen met hun werk of hebben in een keer ineens een gigantisch vermogen maar geven vaak net zo veel weer uit. Bij een lotterij-winnaar kan het snel bergafwaarts gaan. Een voetballer of Hollywoodster doet er meestal wat langer over zolang ze hun gouden salaris maar behouden. Daarna willen ze nog steeds meelopen met de allernieuwste trends en nog steeds allerlei luxe om te pronken terwijl ze het in de praktijk niet kunnen veroorloven. Vele miljonairs zijn op die manier failliet gegaan of ver in de schulden gekomen.

champagner-1071356_1920.jpg

Neem je een stapje terug en kijk je wat er gebeurt dan zul je zien dat geld al status ís, per definitie. De mogelijkheid om te zeggen dat je miljonair bent geeft al status. De mogelijkheid om een Lamborghini of Ferrari te kunnen kopen geeft ook al status, daarvoor hoef je de auto niet te hebben. Status kopen is dus niet alleen een bodemloze put, het is ook vrij nutteloos. Als je elke keer de nieuwste dingen koopt om maar voorop te blijven lopen zul je merken dat je altijd een stap áchter loopt. Juist de mensen die sparen en genoeg vermogen opbouwen kunnen leven van hun geld in plaats van van hun baan. Zij kunnen uit het rendement van hun vermogen zich de nieuwe spullen veroorloven én zichzelf rijk noemen. Dat zijn de echte mensen met status, mensen die hun eigen leven kunnen bepalen en niet geregeerd worden door hun ijdelheid. Als je in staat bent je eigen leven te lijden en niet meer afhankelijk bent van andere zul je zien dat statusproducten maar minimale status geven aan mensen en dat je er dus zelf steeds minder om gaat geven. Koop dus alleen dingen die je je echt kunt veroorloven en het liefst dingen die je écht nodig hebt. Wil je dan toch een Ferrari, neem er dan een en laat dat dan ook je enige auto zijn (bijna iedereen heeft immers een auto nodig). Ga ook gerust wat luxer op vakantie, maar gebruik het niet als status object en zorg ervoor dat je het betaald uit je rendement en dus niet je vermogen.