Gezonder eten en afvallen betekent vaak meer groente en minder snoep, chocola, brood, pasta en rijst. Alleen hoe doe je dat? In dit artikel geef ik uitleg over de belofte van soep om meer groente binnen te krijgen en tegelijkertijd minder ongezonde dingen. Soep heeft gewoon ontzettend veel voordelen en dat leg ik in dit artikel uit met tips & tricks en natuurlijk recepten!

Waarom het soepdieet?

We eten eigenlijk best wel veel graanproducten of dat nu brood, pasta, rijst, cornflakes, of muesli. S’ochtends eten we vaak brood of cornflakes en s’middags eten we traditioneel onze boterhammen voor de lunch. S’avonds sluiten we dan vervolgens af met pasta, rijst of aardappeltjes. Op zich is daar niet heel veel mis mee, alleen dat deze producten vaak worden gecombineerd met ongezonde dingen. Pasta carbonara is natuurlijk heerlijk maar de bacon en roomsaus bevatten de meeste calorieën. Brood is ook helemaal niet erg als we er niet elke keer chocopasta, pindakaas, een dikke plak kaas of een dikke plak worst op zouden doen. De lekkerste cornflakes is ook eigenlijk vaak de chocolade variant om nog maar te zwijgen van de suikers in de normale cornflakes ten opzichte van droge muesli. Feit is dat een deel van de verleiding en de calorieën zit in wat we mét de graanproducten eten.

Daarnaast drinken we ook vaak te weinig. Zoals ik in Afvallen: Honger gevoel uitleg wordt honger vaak verward met dorst en daardoor eten we vaak ook te veel. Het is ook moeilijk om die 1,5 liter water achter je kiezen te krijgen zonder te grijpen naar behoorlijke suikerhoudende drankjes zoals cola, energydrink en ice tea. Allemaal trucjes, apps en wekkers ten spijt is genoeg glazen water op een dag meestal een behoorlijke opgave.

Als laatste krijgen we het ook nauwelijks voor elkaar om de aanbevolen hoeveelheid groente binnen te krijgen. De 200 gram was al moeilijk maar de 250 gram per dag lijkt bijna onmogelijk. Het voedingscentrum kan best willen dat meer mensen kaas met tomaat en komkommer of brood met groentespreads moeten gaan eten maar in de praktijk is worst, kaas, chocopasta, jam en pindakaas toch echt een stuk aantrekkelijker. We doen ook echt ons best met smoothies gemixed met groente en af en toe een zo’n klein 75 gram groente-shotje maar het is gewoon vaak net te veel.

Soepdieet

cream-1285948_1920.jpg

In de praktijk lopen we dus tegen behoorlijk wat problemen aan. Niet alleen zorgen bovenstaande situaties voor ongezond eten, het zorgt vaak ook dat we naar de verkeerde dingen blijven grijpen. Honger wordt voor een gedeelte veroorzaakt door voedsel met veel suiker en koolhydraten (Afvallen: Honger gevoel). Verkeerd eten zorgt overdag na het ontbijt en na de lunch ook voor snaaien. Alleen hoe lossen we al die problemen op? Met soep! Ja, echt waar, soep kan ons van heel veel problemen afhelpen. Soep bevat namelijk heel weinig calorieën, vaak maar zo’n 250 tot 400 (erwtensoep). Dat is minder dan 1/3 van de calorieën als je probeert af te vallen op basis van de gemiddelde ruststofwisseling van 1.500 calorieën per dag (Afvallen: de basisregels). Het is ook minder dan 1/4 van de dagelijkse aanbevolen hoeveel calorieën om op gewicht te blijven. Op basis van bouillon bevat soep ook veel vocht en groente. Daardoor krijgen we meer vocht binnen (ofwel we drinken meer water) dus we hebben minder dorst (en daardoor eten we mindeR) en soep bevat tegelijkertijd meer groente. Groente bevatten veel vezels en die vullen goed waardoor we ook minder honger hebben. Helemaal mooi meegenomen is dat groente weinig suiker en koolhydraten bevatten waardoor we ook na de maaltijd minder honger hebben en dus minder naar de verkeerde dingen grijpen. Eenmaal voldaan en goed gevuld is dat taartje voor iemands verjaardag op kantoor of school ook ineens een stuk minder aantrekkelijk en je kunt ook andere verleidingen een stuk makkelijker weerstaan. Moeten we dan de hele dag door soep gaan eten? Nee dat hoeft gelukkig niet. In plaats daarvan gaan we ons dieet (ons eetpatroon) aanpassen, we gaan op soepdieet!

Er zitten dus heel veel voordelen aan soep. Hoe zorgen we ervoor dat we die voordelen optimaal benutten. De hele dag soep eten komt na een paar dagen echt wel je neus uit en is dus geen lange termijn oplossing. Zoals ik in Afvallen: de basisregels duidelijk maak is afvallen vooral een kwestie van het veranderen van je patroon. Ben jij geen soep-fan? Dan is dit dieet dus absoluut niet voor jouw. Ben jij geen kook-fan? Dat is absoluut géén probleem, ik leg met alle plezier uit hoe ook jij van de voordelen van het soepdieet kunt genieten met weinig tot geen koken (zie punt 3 in de volgende paragraaf). Het belangrijkste is wel dat je openstaat voor het eten van soep, elke dag opnieuw. Dat is namelijk het enige wat je hoeft te doen. We vervangen namelijk de lunch door soep. Dat klinkt simpel maar realiseer je wel even wat dat inhoud. Net als dat je elke dag brood meeneemt naar school of naar je werk neem je vanaf nu elke dag soep mee. Eet je tussen de middag ergens anders, dan bestel je ook soep net als dat je vroeger ergens een broodje had gehaald. In feite verander je dus je brood-patroon (of iets anders) naar een soep-patroon. Meer is het niet. Daarna is het een kwestie van het 66 dagen achter elkaar volhouden, zoals ik in Afvallen: de basisregels uitleg is dat de tijd die het gemiddeld duurt voor een patroon (zoals het soepdieet) is ingesleten. Wees strikt met die 66 dagen, daarmee heb je de grootste kans om dit vol te houden. Na die 66 dagen kun je natuurlijk een keer per week iets anders nemen net als dat je af en toe ook geen zin hebt in boterhammen.

food-3040924_1920.jpg

Hoe eet je eigenlijk soep tussen de middag? Normaal gesproken maak je waarschijnlijk s’ochtends vroeg, voor je naar je werk of school gaat, je brood klaar. Er zijn in feite 3 mogelijkheden.

  1. Net als je broodlunch maak je de soeplunch s’ochtends vroeg klaar. Dat vereist vaak wel wat eerder opstaan want een soep maken duurt natuurlijk geen 5 minuten. Voordeel is wel dat je het in grotere porties kunt klaarmaken (bijvoorbeeld voor de hele week). Dan hoef je dus alleen maandag de soep te maken en de rest van de week pak je snel een bakje mee en ben je klaar. Dan ben je de rest van de dagen zelfs sneller dan je vroeger met je brood was, kun je weer een paar minuten extra slapen
  2. Je maakt de soeplunch s’avonds of in het weekend klaar. Bij het koken s’avonds kun je natuurlijk naast het avondeten ook nog een pan opzetten voor de soep, je staat immers toch al te koken. Ook hier kun je de keuze maken om voor meerdere dagen soep te koken, dat scheelt weer tijd. Eventueel kun je ook s’middags of s’avonds in het weekend de soep koken als je wat meer tijd hebt en niet helemaal afgepeigerd bent van je werk/school/(de kinderen…).
  3. Je kookt niet. Zoals ik had belooft is er ook een optie voor mensen die niet houden van koken. Je hóéft namelijk helemaal niet te gaan koken. Dan heb je twee opties, kant-en-klaar of de verse variant. Tegenwoordig bieden veel supermarkten (in ieder geval de Albert Heijn) van die pureer-soepen. De ingrediënten zijn dan vers en kant en klaar gesneden. Je fruit de uit en daarna gooi je er kokend heet water bij. Even 15 minuten laten pruttelen en dan de (staaf) mixer er doorheen. Perfercte verse soep zonder al dat snijwerk. Wil je nog minder werk? Neem dan gewoon de kant-en-klare zakken en blikken soep van bijvoorbeeld Unox of het huismerk. Er zal echt wel hier en daar een schep suiker in zitten maar over het algemeen zijn de soepen hartstikke prima met maar 250 tot 400 calorieën voor 500 ml (ongeveer 2 kommen). Belangrijker nog: het is géén koken. Je kunt de soep thuis openmaken en in de magnetron verwarmen en vervolgens overgieten in bijvoorbeeld een thermosfles. Je kunt de soep ook overgieten in magnetron-bestendige soepbakjes die je meeneemt naar je werk als daar een magnetron staat. Of je legt standaard een magnetron-bestendig kommetje en een lepel op je werk en neemt elke dag een blik mee die je dan opwarmt.

Wat je kiest ligt ook aan hoeveel variatie in eten je nodig hebt. Kun jij niet elke dag dezelfde soep eten dan is voor meerdere dagen tegelijk klaarmaken misschien niet handig, tenzij je meerdere soepen in een keer klaar maakt. Kies dan bijvoorbeeld voor het s’avonds koken of het weekend. Ben jij s’avonds niet vooruit te branden maar wel elke ochtend om 6 uur wakker omdat je niet veel slaap nodig hebt? Dan is s’ochtends vroeg misschien meer jouw ding. Nu we eenmaal het principe door hebben geef ik nog even wat praktische tips en wat recepten om mee aan de slag te gaan.

Tips & Tricks

vietnam-973991_1920.jpg

  1. Neem het liefst soep op bouillon basis, deze bevatten het meeste vocht en de minste calorieën. Doe je aan krachttraining? Dan is misschien een lepel magere kwark door de soep een uitkomst om je eiwit (proteïne) inname te verhogen!
  2. Neem het liefst soepen zonder vermicelli, couscous of noodles. Het fijne van soep is juist dat je de suiker en koolhydraat houdende producten achterwege laat. Wil je toch een bite? Gooi dan wat taugé door de soep.
  3. Wil je vlees in je soep? Dat kan! Gebruik hiervoor kipblokjes/reepjes of magere rundvleesballetjes. Ook kan een rookworstje door de erwtensoep helemaal geen kwaad!
  4. Het fijne van soep is dat je zoveel kunt eten als je wilt. Heb jij na die ene kom soep niet genoeg? Dan kun je gewoon nog een kom nemen. Heb je s’ochtends rond een uur of 11 al honger en dan weer om 4 uur? Heel begrijpelijk. Met het soepdieet kun je makkelijk 1 kom soep eten om 11 uur en de volgende wat later om bijvoorbeeld 3 uur. Of je eet een kom om 12 uur en ook eentje om 4 uur. Allemaal geen enkel probleem. Doe dit wel alleen bij de groente-bouillon soepen en niet bij bonensoepen zoals erwtensoep.
  5. Voor afvallen werkt het helemaal goed als je s’ochtends ook een soort soep eet. Vervang bijvoorbeeld je boterhammen, cornflakes of crusli door een groente-fruit smoothie of bijvoorbeeld havermoutpap!
  6. Kun je echt niet zonder brood of andere granen? Gooi dan een eetlepel couscous door je soep of neem een mini bruin bolletje of een halve geroosterde bruine boterham mee. Die kun je natuurlijk niet onbeperkt eten maar 1 klein bruin en vezelrijk product per dag zal niet zo heel veel schade aanrichten. Probeer het wel af te bouwen. Dus begin met 1 per dag, de week erop 1 dag niet, de week daarop 2 dagen niet etc. Het soepdieet werkt het beste zonder graanproducten.

Recepten

Er zijn gelukkig een heleboel boeken beschikbaar over soep. De volgende soepboeken zijn makkelijk, snel en goed en ook erg populair (klik op de link om te bestellen op bol.com).

1. 500 Soepen

1001004005454039

2. Alle dagen soep

9200000071910254

3. Soep

9200000057111407

4. Skinny Soep

9200000057345941

Een andere plek om goeie recepten te vinden is de Albert Heijn website die gebruik is heel vaak. Hieronder heb ik een klein lijstje gemaakt. In een volgend artikel maak ik een echte lijst met allemaal overheerlijke soepen die makkelijken snel klaar zijn en natuurlijk ook gewoon lekker om te eten!

Ik ben zelf een enorm fan van de Hello Fresh tomaat-paprika soep. Daar laat ik de couscous en het broodje meestal weg, tenzij ik het als avondeten eet.

tomaat-paprikasoep-met-parelcouscous-en-soepstengels-a7be2382-2

Of deze heerlijk snelle pompoensoep met bloemkool

img_094842_445x297_jpg

Deze frisse tuinerwtensoep met basilicum is ook lekker op de wat warmere dagen!

img_101529_445x297_jpg

En natuurlijk een snelle koude Spaanse Gazpacho, voor als het écht warm is. Laat dan koken maar aan die Spanjaarden over! Ook handig voor feestjes!

img_005228_445x297_jpg