In het artikel Afvallen: de basisregels heb ik uitgelegd welke stappen je moet nemen op weg naar jouw doel. Natuurlijk kun je daar wel wat extra hulp bij gebruiken. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk want het zorgt ervoor dat je makkelijker begint en het ook makkelijker volhoud. In dit artikel bespreek ik dan ook de eerste 3 stappen die samengevat de voorbereiding zijn op het afvallen. Dit kun je vaak in in een paar uur doen dus neem een weekenddag of andere vrije dag en begin!

Huis leegmaken

Een van de grootste fouten die wordt gemaakt is een heel huis vol met lekkere ongezonde dingen. Van de hagelslag en chocopasta voor het ontbijt tot koekjes voor tussendoor en de zakken chips voor s’avonds voor de TV. Als je het in huis hebt ga je het eten. Veel van dat soort dingen eten we uit gewoonte. Net als dat glaasje wijn en bier bij bij het eten zitten sommige eetpatronen in de routine. Het voordeel is dat je veel van die gewoontes ook weer kunt afleren. Uit Afvallen: de basisregels weten we dat het gemiddeld 21 dagen duurt om een gewoonte aan te leren en 66 dagen om het te automatiseren. Dat vereist discipline en je bent jezelf en je discipline wel heel erg aan het testen als je hele huis volstaat met lekkere dingen. Als je wilt voorkomen dat je terugvalt in oude patronen is het daarom handig om je huis “leeg” te maken. Zorg ervoor dat je ongezond eten, of eten dat je niet meer wilt eten, niet in huis hebt. Dus bij de boodschappen sla je het chips/chocolade schap gewoon over. Loop er niet eens langs. Lukt dat niet? Dat is begrijpelijk, de hele supermarkt is ingericht om je dingen te laten kopen en op ongezond eten wordt, ten koste van jóúw gezondheid, veel winst gemaakt. Denk er daarom eens over na om je boodschappen te laten bezorgen. Gebruik bijvoorbeeld Picnic, die bezorgen vanaf €25 euro gratis. Maak gewoon het boodschappenlijstje en loop voor je afrekent nog even al je boodschappen na. Zit er alleen eten in voor maaltijden en geen ongezonde dingen zoals snacks? Haal eventuele ongezonde dingen weer van het lijstje af en bestel je boodschappen. Soms helpt het ook om een dag te wachten met bestellen. De volgende dag zie je veel sneller wat “extra” is.

Heb je nog ongezond voedsel in huis? Stop alles wat open is in de vuilnisbak en al het ongeopende in een vuilniszak of een andere opbergplek. Alles betekent ook echt álles dus de chips, koekjes, snoep en zoutjes maar ook de chocopasta, hagelslag en dat soort dingen. Zorg dat je echt niets in huis hebt wat je kan afleiden van je doel. Knoop de vuilniszak dicht en zet deze op een heel erg onhandige plek. Dat zijn plekken waar je niet snel komt zoals bijvoorbeeld in het tuinschuurtje achterin de tuin waar je nooit komt of op een moeilijk bereikbare zolder. Wil je echt goed doorpakken gooi dan deze vuilniszak met ongeopende ongezonde dingen weg. Dit klinkt allemaal leuk maar wat doe je als je gezin wél van lekkere ongezonde dingen houd en niet van plan zijn die zomaar op te geven?

Steun zoeken

Jij wilt graag gezonder leven maar helaas leven de meeste mensen niet alleen. Leef je alleen dan heb je je huis zo leeg maar als je leeft in een gezin of een partner hebt zul je toch hun steun moeten hebben. Ik wilde regelmatig afvallen en dan kochten mijn ouders achter mijn rug om alles wat ik lekker vind. Tja die discipline om al dat lekkers te laten staan had ik natuurlijk niet… Praat daarom met de mensen om je heen. Leg uit dat je liever geen slechte dingen meer eet, in ieder geval niet voor 66 dagen. Dan kunnen ze bijvoorbeeld rekening houden met boodschappen of als ze taart meebrengen dat ze jouw geen stuk aanbieden. Nee zeggen tegen iets lekkers is een stuk moeilijker dan het niet vragen om iets lekkers. Heb je echt mensen met een gouden hart in je omgeving misschien zoeken ze dan wel iets vervangend voor je. Dus in plaats van een stuk appeltaart geven ze je dan wat gesneden appeltjes met kaneel.

Houd er rekening mee dat heel veel mensen om je heen net zo ongezond eten als jij. Die mensen zullen soms allemaal excuses bedenken waarom het nu wel kan (je hebt toch gesport vanochtend? Een taartje in de week kan toch wel?). Natuurlijk bedoelen ze dat allemaal heel goed maar het helpt jouw niet. Kun je deze mensen vermijden, dan is dat een makkelijke oplossing. Zijn het goede vrienden of kun je er om andere redenen simpelweg niet omheen, dan kun je alleen vragen of ze er rekening mee willen houden. Leg ze goed uit waarom je het doet en hoelang het duurt (66 dagen). Zeker als mensen weten dat je een goede reden hebt en het niet voor altijd is, is de kans groter dat ze in ieder geval niet meer zullen aandringen.

Ben jij de persoon die kookt en boodschappen doet? Misschien kun je je gezin meenemen. Iets gezonder eten kan voor iedereen geen kwaad. Kies s’avonds bijvoorbeeld de gezondere recepten die iedereen wel lekker vind. Experimenteer met nieuwe recepten maar ook weer niet te vaak, 1-2 keer in de week is vaak voldoende. Als je te vaak experimenteert gaan gezinsleden vaak moeilijk doen of denken ze dat het een fase is. Je hebt hun steun nodig om niet in oude patronen te vallen.

In de ochtend en middag kun je ook experimenteren. Haal bijvoorbeeld is een pot groentespread die je lekker lijkt en zet die naast de gewone dingen op tafel. Haal daarvoor iets slechts weg zoals de chocopasta of de pindakaas. Op die manier kun je langzaam maar zeker het huis leeg maken zonder dat mensen het vervelend gaan vinden. Je kunt natuurlijk ook voorkomen dat je slechte dingen op brood eet door geen brood te eten s’ochtends. Dan kan je partner of je kinderen gewoon doorgaan met hun brood met (ongezonde) beleg. Een bakje yogurt met pindakaas in de morgen doe je meestal toch niet.

Eén tip met kinderen: haal niet alles weg en zeg dat we van nu af aan gezond gaan eten. Niets is zo demotiverend als een drammend kind dat zijn hagelslagboterham niet krijgt. Bovendien kunnen ze gaan denken dat gezonde dingen nooit lekker zijn waardoor je nog verder van huis bent. Je kunt je gezin ook meer gezond laten eten door ze te laten helpen met koken. Laat ze maar figuurtjes snijden in de paprika die door de saus gaat of fruitspiesjes als toetje, dat vinden ze leuk en daardoor wordt het eten van gezonde dingen ook leuk. Daarnaast heb je direct een leuke (familie) activiteit om ze bezig te houden en het scheelt jouw weer snijwerk.