Even een weekendje van de top steden in de wereld genieten, alleen dat plannen… Hoe doe je dat eigenlijk? Natuurlijk kun je makkelijk en snel een vooraf geplande reis bij een reisbureau boeken, maar het is veel leuker en persoonlijker om dat zelf te doen. Je weet zelf het beste wat je graag wil zien en je houd ruimte om zelf op ontdekkingstocht te gaan! In dit artikel bespreek ik het voorbeeld van de prachtige stad Berlijn. Eerst bespreken we even kort hoe je de stad kiest, daarna gaan we in op de activiteiten planning en als laatste hoe je je hotel kiest en natuurlijk een klein financieel plaatje. 

Hoe kies je de stad?

Voordat je begint met je citytrip moet je een aantal dingen weten: wie, waar, hoe? Met wie ga je op vakantie? Waar ga je naartoe? En hoe ga je de trip maken? Met wie ging ik?Ik ging met nog iemand dus in totaal waren we met 2 personen. In Hoe plan je een comfortabele Solo Reis: Japan heb ik een maand lang alleen gereisd. Normaal gesproken reis ik echter vaak met nog iemand. Vooral ook omdat kamers voor 1 persoon meestal net zo duur zijn als kamers voor 2 personen en in soms kun je zelfs alleen helemaal geen kamer boeken. Hoe dan ook nemen we voor deze reis dus 2 personen.

Denk daarna eens na hoe je de trip wilt gaan maken. Wil je een budget citytrip gaan doen of juist een wat luxere en comfortabele citytrip? Dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet hoeveel geld je te besteden hebt! Kies een bedrag (wat je gespaard hebt?) wat je als budget zet om aan je citytrip uit te geven. Er zijn duurdere steden en goedkopere steden dus je moet rekening houden met je budget voor je vervoer naar en de kosten van leven in een stad. Scandinavië is prachtig maar redelijk duur. Wenen, Parijs, Reykjavik en Londen zijn bijvoorbeeld duur terwijl Boekarest, Warschau en Moskou redelijk goedkoop zijn. Berlijn, Brussel, Madrid, Budapest en Praag zitten er een beetje tussenin. Het voordeel is dat je in goedkopere steden natuurlijk duurdere of meer dingen kunt doen met hetzelfde budget als voor een duurdere stad. Met Berlijn als niet te duren stad zat ik dus in een iets duurder hotel wat een stuk luxer was, daarover zo dadelijk meer. Kies ook even hoe je naar de stad toegaat. Ga je met het vliegtuig of liever met de trein? Afhankelijk daarvan vallen ook een paar steden af. Wil je niet vliegen dan is Hong Kong bijvoorbeeld geen optie, maar ook St Petersburg of Lissabon kan al ingewikkeld worden als je geen volledige dag en nacht wil reizen met de trein. Naast de reistijd maakt ook de prijs uit. Het vliegtuig is (helaas) vaak goedkoper dan de trein. Voor Berlijn heb ik, lekker snel maar milieuonvriendelijk, gekozen voor het vliegtuig. Ik ben ook een comfortabele reiziger dus zit in een hotel en maak ook wat duurdere uitjes.

Hoelang de tijd heb je trouwens voor je trip? Hou hierbij ook rekening met de grote van de stad! Rome in een 2-daags weekend is eigenlijk gewoon onmogelijk maar is in 9 dagen (zaterdag tot daarop volgende zondag) redelijk te doen. Seville zou je bijvoorbeeld wel in een lang weekend kunnen doen dus van bijvoorbeeld vrijdag tot zondag (bijvoorbeeld Pinksterweekend of Paasweekend). In de toekomst maak ik misschien een artikel over de beste weekend-citytrips. Ik ben zelf 9 dagen (8 nachten) naar Berlijn geweest.

Als je eenmaal alle bovenstaande informatie hebt kun je gaan kiezen waar je naartoe gaat. In dit geval is waar dus Berlijn maar andere beroemde steden zijn bijvoorbeeld Rome, Parijs, Londen, Praag, Hong Kong, Sydney, Barcelona, Venetië noem maar op. Of kies voor de wat minder bekende steden zoals Florence, Seville, Edinburgh, St. Petersburg, Charleston (Zuid-Carolina), Kaaptstad of zelf Amsterdam! Hou ook rekening met online deals. Boek je heel ver van te voren dan krijg je vaak vroegboekkorting en dan kun je de stad zelf kiezen. Je kunt ook gaan voor een wat meer last-minute keuze. Wil je bijvoorbeeld over een week op vakantie dan vallen er een hoop steden af maar vaak kun je wel leuke dealtjes scoren met wat er op dat moment in de aanbieding is. Vaak zijn Spanje, Griekenland, Portugal, Turkije, Marokko en Egypte landen waar je redelijk last-minute leuke dealtjes kun scoren. Vind je de keuze voor je stad dus iets minder belangrijk en lijken al deze landen je prima? Kijk dan is of deze last-minute reisstijl je ligt.

Globale Planning

Eenmaal de stad gekozen maak je een globale planning. Dat wil zeggen je zoekt op wat je graag wil bezoeken. Natuurlijk is Tripadvisor hiervoor heel erg geschikt. Eventueel kun je ook kiezen voor de tijdloze reisgids. Voor de meeste grote steden is er vaak wel een Lonely Planet, Capitool of Trotter reisgids. Voor het gemak heb ik de reisgidsen voor Berlijn even op een rijtje gezet, je kunt op de naam klikken om het boek te bestellen op bol.com.

Lonely Planet: Berlin

9200000057961741

Capitool Reisgids: Berlijn

9200000045945024

Trotter: Berlijn

9200000036228315

Liever een iets minder uitgebreide reisgids? Neem dan de pocket edities.

Lonely Planet Pocket: Berlin

9200000058922253

Capitool Reisgids Extra: Top 10 Berlijn

9200000077369093

Zoek ook even een toeristenkaartje (tourist map Berlin) van de stad op via Google Afbeeldingen. Dit zijn kaartjes die je normaal bij een toerist information office (VVV) haalt in een stad maar die kun je tegenwoordig van te voren opzoeken. Op dit soort kaartjes heb je meestal een map met icoontjes van de belangrijkste hoogtepunten in een stad. Voor Berlijn ziet die kaart er (ingezoomd) bijvoorbeeld zo uit:

Screenshot 2019-01-31 at 12.32.22.png

Hier zie je bijvoorbeeld Slot Charlottesburg helemaal links en helemaal in het midden het park met rechts van het park de beroemde Brandenburger Tor en de Reichstag/Bundestag. Het fijne van deze kaartjes is ook dat ze vaak het openbaar vervoer netwerk van de stad bevatten. Zo staat in Berlijn bijvoorbeeld het metro-network op de kaart. Op die manier kun je makkelijk kijken of je hotel bijvoorbeeld aan een goede metro-verbinding ligt voor de activiteiten die je wil ondernemen. Er staan ook overal nummers (ook onder de icoontjes) die vertellen wat het is voor als de naam er niet direct bijstaat. Op de volledige map zit meestal aan de zijkant of onderkant de nummer/legenda. Andersom kun je natuurlijk ook in de legenda kijken of je iets leuk vind en dan kun je op de kaart opzoeken waar dit ligt.

Berlin top tourist attractions printable map

Print de kaart uit (of maak een online bewerkbare kaart aan op bijvoorbeeld Microsoft Notebook of Adobe PDF) en omcirkel (klein) alle plekken die je wil bezoeken en de plaats van de activiteiten die je wilt doen. Doe dit met een dikke zwarte market of een andere duidelijke kleur. Heb je heel veel activiteiten en weet je dat je ze waarschijnlijk niet allemaal kan doen? Omcrikel dan in 2 verschillende kleuren. Omcirkel eerst de activiteiten die je absoluut niet wil missen (Reichstag/Bundestag en Brandenburger Tor bijvoorbeeld) en daarna met een andere kleur de dingen die je leuk lijken maar die je niet zeker weet of die je kunt missen. Op die manier krijg je een soort balonnen-web van alle dingen die je wil doen. Het handige hiervan is dat je weet waar de activiteiten die je wilt doen zich bevinden en welke activiteiten je zou kunnen combineren. Ook kun je dus je hotel kiezen op de locatie van de activiteiten die je wil doen. Zit alles aan een bepaalde U-bahn lijn? Zorg dan dat je hotel ook op loopafstand van die lijn zit. Of kijk of je met de auto uitvalswegen hebt naar de verschillende plekken.

Hieronder een overzichtje van plekken die Berlijn uniek maken in de wereld (niet altijd positief trouwens…) en die je echt gezien móet hebben.

  1. Reichstag
  2. Gedenkplek van de Berlijnse muur (Memorial of the Berlin Wall)
  3. Museum eiland (Pergamon Museum, Bode Museum, Neues Museum)
  4. Het Holocaust gedenkplek en museum (Holocaust Memorial)
  5. Brandenburger Tor (Brandenburger Gate)

Dit lijstje bevat zowel bezienswaardigheden (Reichstag/Brandenburger Tor) als musea (de wereldberoemde museum op Museum Eiland) als ook de geschiedenis van Berlijn en Duitsland (Berlijnse muur en Holocaust gedenkplek). Heb je een specifieke interesse in sport dan is het Olympisch Stadion Berlijn een aanrader. Voor de wetenschappers onder ons is het Museum fur Natuurkunde (Natural History Museum) een grote aanrader. Voor de dierenliefhebbers is er ook de prachtige Tiergarten (Dierentuin/Zoo), een van de weinige plekken waar je de grote Panda kunt vinden! Voor de kerkliefhebbers is er de prachtige Berliner Dom en de kleinere Kaiser Wilhelm Memorial Church. Mijn persoonlijke favoriet was er eentje voor chocoladeliefhebbers, Berlijn heeft namelijk de beste Chocolatier van Europa: het Rausch Schokoladenhaus.

Heb je eenmaal je balonnen-web gemaakt dan is het tijd voor het kiezen van je verblijfplaats.

Overnachten

Hou hier ook weer rekening met je budget, je manier van vervoer en je balonnen-web van activiteiten. Er zijn heel veel websites waar je hotels kunt boeken zoals bijvoorbeeld bij Booking.com. Ik raad zelf Hotels.com aan vanwege het spaarprogramma. Elke 10 dagen krijg je daar namelijk 1 nacht gratis. Booking.com heeft wel het genius programma maar daarvoor krijg je vaak of 10% korting of een kleinigheidje zoals eerder inchecken of een welkom-drankje. Natuurlijk kun je eventueel ook gebruik maken van Airbnb als je daar ervaring mee hebt.

Kies je hotel vooral op locatie, zitten veel van de activiteiten in het centrum? Zorg dan dat je hotel daar ook zit of aan een uitvalsweg (U-bahn/Metro) ernaartoe. Het centrum is vaak duurder dan er iets buiten. Reis je met het openbaar vervoer? Zorg dan dat je minder dan 10 minuten lopen van een openbaar vervoer verbinding zit.

Ik zat zelf (last-minute deal) in het Crown Plaza Berlin City Center (813 euro voor 2 personen voor 9 nachten dus 51 euro per persoon per nacht) net onder de Tiergarten (5 minuten lopen). Dit was wat aan de dure kant maar had een eigen sportschool, inpandig zwembad met sauna en gewoon goede bedden op een ruime kamer inclusief uitgebreid en goed ontbijt buffet. Op 5 minuten afstand zat de Tiergarten waarvoor een bus stopte en die reed de ene kant op en op 10 minuten afstand de andere kant op was een U-bahn station met een verbinding richting het centrum. Locatie perfect, comfort perfect, budget was wat aan de dure kant maar heel acceptabel voor de condities.

Kosten

Het hotel was dus €813 voor 2 personen en de vliegtickets waren €283 euro voor 2 personen. Daarnaast heb ik in Berlijn zelf ook nog zo’n 500 euro uitgegeven aan eten & drinken, openbaar vervoer (bus en metro), uitjes en souvenirs. Dat is zo’n 55 euro per dag. Dat komt neer op een totaal van zo’n 1.000 euro voor 9 dagen. Allereerst zitten daar best een hoge kosten aan openbaar vervoer in, zo’n 150 euro. Daarnaast komen daar natuurlijk nog de uitjes bij en eten & drinken per dag. Wij aten met zijn twee eigenlijk altijd buiten de deur. Ik kom ook altijd thuis met zo’n 50 euro aan souvenirs, nogal een dure hobby en mijn financial guilty pleasure. In feite zit er dus maar 250 euro aan uitjes (reken zo’n 10 euro per uitje) en eten & drinken (reken zo’n 15 euro per dag voor lunch en avondeten).

Budget Tips

Natuurlijk kun je Berlijn zo goedkoop of duur maken als jezelf wil. Een jeugdherberg zal zo zo’n 25 euro per nacht zijn, dat scheelt je voor 8 nachten dus al 200 euro per persoon. Neem je de trein in plaats van het vliegtuig dan kan dat soms al voor 100 euro retour per persoon, dat scheelt je dus ook weer 40 euro per persoon. Ook op de uitjes kun je besparen. Heel veel van de bezienswaardigheden zijn gratis en je hoeft de musea natuurlijk ook niet per sé in, zeker niet al je niet van musea houd of in ieder geval niet van geschiedenis musea. Dat scheelt je ook zo 50 euro. Neem bijvoorbeeld een gratis Walking Tour door Berlijn en ga langs de bezichtigingen zonder de bijbehorende musea. Als laatste is Berlijn voor een groot gedeelte ook goed te lopen als je daar van houd. Ik heb een grondige hekel aan lopen (duurt me te lang en doet te snel pijn aan mijn voetjes) dus ik doe alles met de bus of de metro. Loop je van de ene attractie naar de andere dan scheelt dat natuurlijk ook veel geld. Als laatste is een andere hobby zoeken dan souvenirs verzamelen of de gratis toeristmaps en de gratis toegangskaartjes als souvenir natuurlijk ook een veel beter alternatief dan mijn dure verzamel hobby. Eet je vervolgens ook alleen uit de supermarkt dan kun je de 500 euro rustig terugbrengen naar zo’n 100 euro en de 1000 naar zo’n 500 euro. Daar kunnen sommige mensen heel goed mee leven. Zorg alleen dat je er geen spijt van krijgt. Terug moeten naar een stad omdat je bepaalde dingen niet hebt gedaan of naar een stad gaan en niets bijzonders doen waardoor er niets blijft hangen is natuurlijk net zo goed geld weggooien!

Success met stedentrippen!