Bij het zoeken naar een woning sta je voor de keuze of je een huis willen kopen of huren. Een veelgehoord advies is dat kopen altijd beter is dan huren. Toch is dat niet altijd zo. Er zitten voordelen aan huren. Aangezien de meeste mensen ook helaas geen €100.000 of meer op hun bankrekening hebben staan is de keus trouwens eigenlijk eerder tussen een huurhuis of een koopwoning met hypotheek. In dit artikel behandel ik de redenen om een huurhuis te nemen. Het financiële plaatje reken ik verder uit in Huis Kopen of Huren? Deel 2: Huis met Hypotheek.

Redenen voor een Huurhuis

Een koophuis is misschien financieel handiger, er zijn goede praktische redenen om in een huurhuis te wonen. In de volgende situaties kan een huurhuis voordeliger zijn:

1. Geografische flexibiliteit

Ofwel je wilt snel kunnen verhuizen. Een huis verkoop je niet in een dag en zeker in een economische crisis kan het maanden duren voor je je huis kwijt bent. Heb je dus nog geen vast contract dan is het vaak handiger om snel te kunnen verhuizen zodat je die droombaan aan de andere kant van het land niet misloopt.

2. Te laag inkomen of spaargeld

Als je net klaar bent met je studie heb je waarschijnlijk nog niet heel veel gespaard en is je salaris ook nog niet zo heel hoog. Een hypotheek afsluiten kan dan heel duur zijn of zelfs helemaal niet mogelijk, dan kun je natuurlijk fluiten naar dat koophuis. In dit soort gevallen kan het handig zijn om 1 of 2 jaar in een huurhuis te gaan wonen zodat je ook even kunt wennen aan de nieuwe omgeving en eventueel rustig kunt zoeken naar je droomhuis.

3. Lastige huizenmarkt

Soms is er enorme krapte op de huizenmarkt waardoor het bijna onmogelijk is om een huis te kopen of de huizen zijn gewoon absurd duur. Huren is dan meestal ook niet goedkoop maar dan heb je in ieder geval even tijd om op zoek te gaan naar een huis die wel betaalbaar is of je wacht gewoon een jaartje of 1-2 tot de huizenmarkt wat is afgekoeld

4. Dure hypotheken

In een crisis gaat de hypotheekrente vaak ook omhoog. Sinds zo’n 50 jaar is de hypotheekrente vanaf zo’n 10% gedaald naar rond 2019 zo’n 2%. In een crisis kan dit percentage weer stijgen zoals rond 2008 waar de hypotheekrente gemiddeld zo’n 5% was. Het kan dus lonen even te wachten tot de hypotheekrente iets zakt. Helaas vallen goedkope hypotheken wel vaak samen met een lastige huizenmarkt… Eventueel kun je in de tijde van dure hypotheken een hypotheek nemen en als de rente daalt de hypotheek oversluiten, daar zitten alleen soms wel kosten aan verbonden dus vraag dit voor het afsluiten alvast na!

5. Huren en investeren

Een heel klein aantal mensen kan huren winstgevender maken dan wonen. Het geld wat je namelijk aflost kun je niet op een spaarrekening of beleggingsrekening zetten waardoor je rente misloopt. Voor zo’n 99% van Nederland is dat niet erg en zelfs goed, je wordt gedwongen om te sparen. Maar een enkeling is misschien zo zuinig en gedisciplineerd dat die goedkoop kan huren en het geld van een normale aflossing opzij zet om te investeren en op die manier geld te verdienen. Tenzij je een financieel specialist met een financiële studie bent met een goede spaardiscipline kun je dit proberen maar voor iedereen die dit leest raad ik het eigenlijk gewoon ontzettend af. Het is gewoon ontzettend aanlokkelijk om van een klein gedeelte van het geld een keertje op vakantie te gaan of toch die mooie auto te kopen en dan is huren ALTIJD duurder dan kopen. Gewoon niet doen dus.

Natuurlijk willen we ook gewoon weten of het financieel handiger is. Daarom gaan we in  het volgende artikel Huis Kopen of Huren? Deel 2: Huis met Hypotheek

Andere artikelen in deze reeks

Huis Kopen of Huren? Deel 2: Huis met Hypotheek

Huis Kopen of Huren? Deel 3: Aflossingsvrije Hypotheek

Huis Kopen of Huren? Bonus: Hypotheekvrij Wonen