Misschien denk je aan investeren aan mannen in pak en vrouwen in mantelpak die rondlopen op Wallstreet en die werken in van die grote glazen gebouwen in het centrum van steden. Dat beeld is niet compleet want eigenlijk investeert bijna iedereen indirect wel een beetje! Als je je geld op je spaarrekening zet wordt dit door de bank omgezet in beleggingen op de beurs en het wordt uitgeleend aan bedrijven tegen rente. Dat zijn allemaal investeringen. Natuurlijk wil je investeren en beleggen omdat je een hoger rendement wil dan op je spaarrekening want van de spaarrente tegenwoordig wordt niemand rijk. In dit artikel ga ik je vertellen hoe je begint met investeren of beleggen.

Allereerst, zit er eigenlijk verschil in investeren en beleggen? De definitie van investeren is heel erg breed maar het betekent vooral geld uitgeven voor een lange termijn doel. Dat kan zijn door aanschaffen van machines in een bedrijf maar het kan ook door te beleggen. Met beleggen steken we geld in een onderneming door bijvoorbeeld geld uit te lenen aan een onderneming of mede eigenaar te worden van een onderneming door een aandeel te kopen. De meeste mensen die willen investeren willen dat naast hun gewone baan doen. Daarom focus ik in dit artikel op mensen die geen eigen bedrijf hebben, vooral ook omdat mensen met een eigen bedrijf anders investeren. Hoe je investeert hangt ook af van hoeveel tijd je tot je beschikking hebt en hoeveel verstand je hebt van bedrijven en beleggen. Omdat je wilt beginnen met investeren ga ik er vanuit dat je nog niet heel veel kennis hebt. Dat is niet erg, iedereen moet ergens beginnen. Investeren voor beginners is eigenlijk voornamelijk beleggen, dan kun je ervaring opdoen met wat voor risico voorkeuren je hebt en waar je in wil investeren. Na een jaartje of 2 kun je met een klein deel van je opgebouwde vermogen, zo’n 10%, gaan experimenten met wat risico vollere beleggingen. Als je meer tijd hebt kun je ook meer energie steken in leren hoe je moet beleggen en je kunt dan ook besluiten meer zelf te doen. Voor beginners die meer tijd hebben heb ik een apart artikel geschreven. Als je echter bijna geen tijd hebt omdat je overdag werkt en s’avonds en in het weekend ook nog van alles doet is het misschien handiger als je heel weinig hoeft om te kijken naar je beleggingen.

Beleggen met weinig tijd

handshake-2056023_1920

Voor mensen die wel extra geld willen verdienen met beleggen maar er eigenlijk geen tijd in willen steken is er vermogensbeheer. Je kiest hoeveel risico je wilt nemen en je laat vervolgens een vermogensbeheerder je geld beleggen tegen een vergoeding. Het voordeel is dat je gebruik maakt van de expertise van de vermogensbeheerder en dat je dus zelf eigenlijk geen kennis van beleggen hoeft te hebben. Ook doet de vermogensbeheerder al je beleggingen voor je en heb je er dus geen omkijken naar. Je beleggingsrekening werkt dan eigenlijk een beetje hetzelfde als een spaarrekening. De meeste vermogensbeheerders hanteren verschillende risico-profielen, meestal variërend van zeer defensief tot zeer offensief. Die risico-profielen zijn bepaald op basis van hoe je portefeuille is verdeeld. Je (belegging) portefeuille kun je zien als een soort verzameling van al je beleggingen. Om risico te spreiden beleg je namelijk vaak kleine bedragen in heel veel verschillende bedrijven (bijvoorbeeld Coca-Cola, Mars, Apple, Google) die op verschillende gebieden actief zijn (bijvoorbeeld Tech, Supermarkten, Olie & Gas). Als het dan bijvoorbeeld slecht gaat in de Olie & Gas bij bijvoorbeeld Shell is er misschien winst gemaakt bij energie bedrijven met duurzame energie zoals bijvoorbeeld bij de Groene Energiemaatschappij. Ook zit er verschil in wat voor soort belegging je doet. Zo zijn er bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Met een aandeel ben je mede-eigenaar in een bedrijf. Als het bedrijf winst maakt krijg jij vaak jouw gedeelte van de winst uitgekeerd als dividend. Ook kan de waarde van het bedrijf toenemen waardoor jouw aandeel ook meer waard wordt waar je ook weer winst op kunt maken. Een obligatie is een lening aan een bedrijf waarover je rente krijgt betaald. Ook de waarde van een obligatie kan stijgen of dalen met de reputatie van het bedrijf. Obligaties zijn minder risicovol dan aandelen, dat heeft te maken met wat er gebeurt als een bedrijf failliet gaat. Als een bedrijf failliet gaat krijgen eerst alle schuldeisers (een gedeelte van) hun geld terug. Als jij dus een lening aan een bedrijf hebt gegeven in de vorm van een obligatie krijg jij, afhankelijk van hoeveel geld het bedrijf nog heeft, een gedeelte van je geld terug. Pas als alle schuldeisers zijn afgelost krijgen de eigenaren en dus de mensen met een aandeel hun geld terug. Meestal krijgen de mensen met een aandeel niets terug. De risico-profielen die zeer defensief zijn zitten dus in rustigere markten en hebben meer obligaties dan aandelen. Redelijk rustige markten zijn bijvoorbeeld de goudmarkt maar ook de tandpasta markt en wasmiddelen markt zijn redelijk rustig omdat iedereen die producten altijd nodig heeft. Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf uit te zoeken want dit doet de vermogensbeheerder dus allemaal voor jouw op basis van je beleggingsprofiel.

business-1031754_1920.jpg

Welk risico-profiel is geschikt voor jouw? Dat ligt eraan. Allereerst zeg ik direct dat we op dit moment in bijzonder goede economische tijden zitten. We lijken echter een beetje tegen het hoogtepunt aan te zitten en er zijn wat waarschuwingen dat er een nieuwe crisis op komst is. Daarom adviseer ik om een risicoprofiel veiliger dan je voorkeur te gaan zitten en die als de crisis er eenmaal is het jaar erna naar je voorkeur risicoprofiel over te stappen.

Zeer defensief – Als je bang bent om verlies te maken, neem dan een zeer defensief profiel. Het enige nadeel van dit profiel is dat je in goede tijden minder winst maakt. Gemiddeld over zo’n 10 jaar (lange termijn) heb je dan een gemiddeld rendement van zo’n 3-5% per jaar. Sommige jaren zul je minder hebben en sommige jaren meer, misschien dat je 1 of 2 jaar een klein verlies lijdt. In een economische crisis maak je sowieso het minste verlies en je maakt over het algemeen meer winst dan je momenteel op je spaarrekening krijgt, zonder al te veel risico te lopen.

Defensief – Dit is voor mensen die het niet erg vinden om een paar jaar verlies te lijden maar willen het liever voorkomen. In ruil daarvoor krijgen ze iets meer rendement over het algemeen met zo’n 5-7% op de lange termijn.

Neutraal – Dit is voor mensen die snappen dat winst maken risico vereist maar het wel normaal willen houden. Ze slapen dus echt geel nachtje minder om een jaartje verlies maar willen dit wel terug zien in hun rendement. Ze kunnen zo’n 7-8% verwachten op de lange termijn.

Offensief – Dit is voor mensen die genoeg geld hebben en het geld dus echt niet nodig hebben en daardoor best wel wat risico willen nemen om het geld op de lange termijn te laten groeien. Risico nemen hoort bij deze mensen een beetje bij het leven en daarvoor pakken ze zo’n 8-9% rendement op de lange termijn.

Zeer offensief –  Deze mensen hebben de alles-of-niets mentaliteit. Ze willen heel veel winst maken en zijn bereid daar flink verlies door te leiden in andere jaren. Verlies lijden hoort bij het leven, is het motto van deze mensen. Ze kunnen zo tot de 10% rendement gemiddeld halen maar daarvoor kunnen ze jaren 20% verlies draaien. Je moet het maar kunnen.

Staar je niet blind op het rendement en kies vooral waar je je comfortabel bij voelt. Als je eenmaal weet hoeveel risico je kan nemen moet je kiezen aan welke vermogensbeheerder je je geld toevertrouwt. Simpel gezegd kun je kiezen tussen een bank of een solo vermogensbeheerder. Die keuze is vooral afhankelijk van het bedrag waarmee je start, wie je vertrouwt, en de kosten van het vermogensbeheer. Start je met tussen de €1.000 – €10.000 dan raad ik aan om in ieder geval even te kijken bij ING beheer en Evi Vermogensbeheer. Die zijn redelijk goed beoordeeld door een onafhankelijke jury, hebben een redelijk rendement, en hebben ook redelijke kosten. Kijk ook even bij je eigen bank voor de mogelijkheden, je eigen bank vertrouw je meestal ook. Misschien maak ik in de toekomst nog een artikel over de kosten van verschillende vermogensbeheerders en hun kosten.