Tegen het einde van mijn studie besloot ik om voor een maand naar het land van mijn dromen te gaan, sprookjesachtig Japan! In dit artikel neem ik je mee in de organisatie van mijn reis. Dit kun je gebruiken om een zelfde reis naar Japan te maken, of om op een zelfde manier jouw eigen reis naar je droomland te plannen. Begin trouwens op tijd met het plannen van je droomreis, het scheelt enorm in de het gemak (centraal in een stad zitten), de planning (niet te lang hoeven zoeken) en de kosten van je reis (hotels worden steeds duurder hoe later je boekt)!

Ik hou zelf van reizen in relatieve luxe, dus ik boek hotels in plaats van hostels of jeugdherbergen. Ik reis dus echt alleen omdat je in hotels niet zo heel veel mede-reisgenoten tegenkomt, hoewel je ter plaatste best wel wat toeristen spreekt. Ik bespreek wel de optie en voordelen van een hostel te nemen. Daarnaast reis ik redelijk rustig met maar een paar activiteiten per dag, vooral omdat ik echt een gruwelijke hekel heb aan lopen en ik doe dan ook een hoop met het openbaar vervoer.

512d769cd0d5e56c238eb975d2325940-japan.jpeg

Om te beginnen met je reis moet je natuurlijk eerst een land uitkiezen. Mijn keuze voor Japan had te maken met de rijke geschiedenis van het land gecombineerd met de hoogst moderne kant van het huidige Japan. Een soort geschiedenis versus toekomst. Ik wilde al naar Japan sinds het begin van de middelbare school, toen ik een jaar of 13 was. Japan als reisland heeft ook wat voordelen. Het is heel veilig reizen voor vrouwen die solo willen reizen, het land is namelijk veiliger dan Nederland. Bovendien is het door het uitstekend geregeld openbaar vervoer ook heel erg toegankelijk voor een lange reis zonder auto voor bijvoorbeeld studenten. De mensen zijn uiterst beleefd en vriendelijk en alles is ook gewoon goed geregeld. Enig puntjes van aandacht waren dat het niveau engels gemiddeld wat tegenviel en het Japanse schrift is af en toe ook even puzzelen, hoewel bijna alles er ook ons alfabet bij staat. Ook belangrijk om te weten is dat hoewel ze heel digitaal leven, ze nog heel veel met cash betalen. Het is zelfs zo dat ze automatische geld-tel machines hebben in bijvoorbeeld trams en bussen en soms ook bij museums voor contant geld wat mij heel onproductief leek ten opzichte van ons contactloos betalen en pinnen maar het werkt ook wel.

Wat wil je zien?

Aangezien het aan de andere kant van de wereld ligt, wilde ik zoveel mogelijk van de hoogtepunten meepakken. In eerste instantie wilde ik dan ook een rond-reis door heel Japan maken. Dan pas valt je op hoe groot Japan eigenlijk is, want hoeveel alles redelijk snel te bereiken is zijn de afstanden gewoon te groot. Daarom heb ik het internet afgestruind op zoek naar de beste plekken en de leukste dingen om te doen. Daaruit heb ik een hele lange lijst gemaakt van dingen die ik wil zien, per plek. Op een google-maps kun je zelf kaarten maken en in zo’n kaart heb ik alle locaties gezet die ik wilde bezoeken. Van te voren wist ik ook wel dat een maand, of 31 dagen, eigenlijk te weinig tijd was om de hele lijst af te werken. Daarom heb ik uit die lijst, eerst een klein lijstje gemaakt van dingen die ik echt niet mocht missen. Daarop stonden bijvoorbeeld steden als Tokio, Kyoto en Hiroshima (van de atoombom in WOII) maar ook activiteiten zoals bepaalde tempels en musea. Uiteindelijk zag mijn kaartje er dus ongeveer zo uit:

Screen Shot 2018-02-19 at 20.07.40.png

In het rood aangegeven zijn de prioriteiten van mijn lijstje. Geel en verscholen achter blauw is de hoofdstad Tokio.

Waar blijf je slapen?

De volgende stap is hoe je de reis gaat maken, dat kan linksom of rechtsom en heeft ook te maken met of je wil vliegen vanaf twee verschillende vliegvelden. Ik besloot zelf om te vliegen naar en van Tokio. Dat betekent dat ik mijn beginpunt en eindpunt dus al wist. Omdat Tokio een grote stad is verbleef ik de eerste week in Tokio, zo kan je even wennen aan alle nieuwe indrukken. Aangezien ik echt heel veel wilde zien heb ik de strategie gekozen om een soort aangepaste versie van city-trippen te gaan doen na Tokio. Om ervoor te zorgen dat ik niet elke dag met een koffer hoef te slepen en ook niet elke dag moet wachten tot ik kan in inchecken heb ik er voor gekozen om activiteiten te bundelen die dicht bij elkaar liggen. Zo kan ik makkelijker een centrale plaatst kiezen die dichtbij alle activiteiten ligt waar ik minimaal 2 nachten kan blijven. Vanuit die centrale plaatst maak ik dan dag-tripjes naar de verschillende steden en dingen die ik wil zien. Let hierbij wel even hoe de verbinding is! Reis je met de trein of auto zorg dat er een goede (snelle) verbinding is tussen je dag-trip locaties en je volgende slaapplaats. Bijvoorbeeld, ik wilde graag Okayama, Hiroshima, Hatsukachi en het kasteel in Himeiji zien. Okayama ligt op maximaal een uur afstand van al deze plekken. Ik heb in het begin veel lopen rekenen om er voor te zorgen dat ik niet de halve dag kwijt bent met reizen. Ik heb voor dag-tripjes een maximale reistijd van 2 uur aangehouden met een uitzondering van 2,5 uur hier en daar voor hele bijzondere dingen, dat is wel echt het maximale wat je op een dag-trip wilt reizen. Stel je vertrekt om 8 uur s’ochtends dan ben je op plaats van bestemming om 10 uur. Je kunt vervolgens in principe tot na het eten blijven (lokale specialiteiten uitproberen!) en dan rond 8 uur weer huiswaarts gaan waardoor je om 10 uur s’avonds weer thuis bent, dan heb je dus 11 uur om alles te zien en nog wat tijd om bij te komen, te douchen en foto’s te uploaden in je hotel. Voor het reizen naar een andere slaapplaats had ik hetzelfde tot iets langer staan (3,5  uur max maar meestal 2-3 uur) omdat dat enkel de heenweg is. Natuurlijk kun je ook korter ergens blijven, meestal bleef ik geen 11 uur maar zo rond de 6-8 uur. Een activiteit zoals een gemiddeld museum duurt zo’n 2 tot 4 uur dus dan kun je dus 2 tot 5 van dat soort activiteiten doen in 11 uur. Als je dingen gaat bezichtigen ben je daar meestal maar 1 tot 2 uur mee kwijt dus daar kun je er iets meer van doen als je bijvoorbeeld een stad wil bezichtigen. Plan ook altijd maar een paar dingen in, die je van te voren uitkiest en echt wil zien, eenmaal aangekomen vind je meestal meer dan genoeg wat je ook nog wilt zien. In mijn voorbeeld van Okayama ga ik voor een dag-tripje naar Hiroshima toe. Daar wil ik het oorlogsmuseum (2 uur) bezoeken, wat monumenten zoals de atoom bom koepel (Atomic Bomb Dome) (1 uur) en de Itsukushima Shrine (een tempel) op het eiland Miyajima (2 uur). Dan ben ik dus zo’n 5 uur druk bezig en 4 uur met reizen. De rest van de tijd (zo’n 4 uur) vul ik op met wat ik ter plaatse tegenkom en met lunchen en dineren. Uiteindelijk ziet mijn kaartje met dag-tripjes (blauw) en slaapplaatsen (rood) er zo uit. 

Picture1.jpg

 

Het voordeel van deze strategie is dat je ter plaatse nog dingen kunt omwisselen als je iets leukers tegenkomt of als het weer tegenzit (Mount Fuji…). Zo ben ik uiteindelijk niet naar Gion geweest (meest hoog rechts en blauw) omdat er overal badplaatsen waren waar je naartoe kon (in mijn geval ook in 2 hotels). Het lijstje van slaapplaatsen werd dus: Tokio, Yokohama, Matsumoto, Toyama, Nagoya, Okayama, Kyoto en weer Tokio. Als je een beetje bekend bent met Japan zul je je misschien afvragen waarom ik niet in Osaka slaap. Dat had voor een gedeelte te maken met kosten (sommige plaatsen zijn goedkoper dan andere) en voor een gedeelte met reisafstand. De reisafstand tussen Osaka en Kyoto was iets langer dan een uur (centrum-centrum) en in Osaka zijn er wel een paar dingen te zien maar niet heel veel, het is voornamelijk een industriestad. Dus ik besloot om gewoon 3 dagen dag-tripjes te doen naar Osaka vanuit Kyoto en dat was goed te doen. 

We hebben nu dus de lijst met activiteiten, de lijst met slaapplaatsen en een begin en eindpunt. En dan is het eigenlijk gewoon slaapplaatsen aan elkaar knopen. Er ging een directe verbinding tussen Kyoto en Tokio dus ik besloot om van Kyoto de laatste stad te maken zodat ik snel terug kon naar Tokio om weer terug te vliegen. Verder kon ik reizen van rechts naar links. Dus vanuit Tokio, naar Yokohama, Matsumoto, Toyama, Nagoya, Okayama, Kyoto en weer terug naar Tokio. Als je eenmaal je slaapplaatsen weet, kun je ze gaan boeken.

Hoe kies je een hotel?

Er zijn heel veel websites waar je hotels kunt boeken zoals bijvoorbeeld bij Booking.com. Ik raad zelf Hotels.com aan vanwege het spaarprogramma. Elke 10 dagen krijg je 1 nacht gratis, dat is dus 3 nachten gratis die je kunt uitgeven aan je volgende vakantie. Bovendien heb je na een maand reizen direct gold-tire te pakken waardoor je extra service en speciale kortingen op hotels en vip behandelingen bij bepaalde hotels krijgt. Je kunt eventueel ook gebruik maken van Airbnb als je daar ervaring mee hebt.

img_8865.jpg

Bij het boeken van slaapplaatsen moet je twee dingen weten. Allereerst, je budget en de hoeveelheid luxe die jezelf geeft. Japan is niet goedkoop, hotelprijzen zijn makkelijk 30-50 euro. Gemiddeld was ik 46,48 euro kwijt per nacht, hoewel dat inclusief een dure Ryokan was (100 euro voor 1 nacht). Zonder de Ryokan was ik echter nog steeds 44,70 euro per nacht kwijt. In Japan kun je echt hele goedkope en schone hostels vinden, dus wil je minder geld uitgeven is dat echt een hele goede optie. Japan maakt heel veel gebruik van hostels omdat je heel veel mensen kwijt kunt in minder ruimte en ruimte komt Japan altijd tekort in de grote steden. Ze hebben dit dan ook uitstekend georganiseerd en je kunt er ook makkelijk andere mensen ontmoeten als je het leuk vind om samen dingen te ondernemen. Een goed hostel kost gemiddeld tussen de 25-35 euro per nacht.

Ten tweede is het belangrijk om te bepalen hoe je van A naar B gaat. Als je met de trein gaat is het handig om in de buurt van het centrale treinstation te zitten. Ik koos al mijn hotels op basis van een maximale loopafstand van 15 minuten lopen en dan het liefst minder dan 10 minuten. Dat is ook een van de redenen dat mijn hotels wat duurder waren maar het scheelt gewoon enorm veel reistijd en daardoor stress (want in Japan reiden de treinen dus wel echt altijd op tijd). Reis je met de auto? Houd dan rekening met parkeerplaatsen en of deze inbegrepen zit bij de prijs. Kijk ook even of je in de buurt zit van grote wegen zodat je snel op de plaats van bestemming bent. Ik ga nu wat verder in op het openbaar vervoer.

Openbaar Vervoer

IMG_9112.jpg

Het openbaar vervoer in Japan is best wel goedkoop. Ik wil beginnen met de geweldige Japan Raillway pass (pagina is in het Nederlands!). Deze moet je wel voordat je naar Japan gaat online bestellen. De pas kost €463 en geeft je het recht 21 dagen op een groot netwerk van (supersnelle shinkansen) treinen (en sommige metro’s in Tokio!) te reizen in Japan. Er zijn ook opties voor 7 dagen (€227) en 14 dagen (€362) maar omdat ik een maand ging was 21 dagen ideaal. Heel veel van mijn dag-tripjes en eigenlijk alle reizen tussen slaapplaatsen werden er bij mij door gedekt en je haalt je geld er eigenlijk ook altijd uit. Voor de metro kun je gebruik maken van een OV-kaart: dat is waarschijnlijk de Suica als je begint in Tokio. Je koopt (zwarte automaat!) de Suica en zet geld op je kaart bij de automaat (alle) en je swiped hem langs een sensor om door de poortjes te komen, simple as that. Kijk het de eerste keer gewoon even af van de Japanners dan zie je hoe het werkt. Ook bieden veel plaatsen een dagkaart voor een toeristenbus o.a in Hiroshima, Nara, Nagoya, Okayama en Kyoto. Dan ben je meestal 5 euro of minder kwijt en dan kun je de hele dag gebruikmaken van een bus die langs een vaste route met de hoogtepunten rijdt. Dat bespaart meestal niet alleen geld, maar ook tijd in het uitzoeken van hoe de bus werkt in Japan… Dat is soms nogal ingewikkeld door de gigantische hoeveelheid bussen die een spinnenweb vormen in bijvoorbeeld Kyoto of Nagoya.

Hieronder is mijn reisoverzicht. Achter Tokio staat de dag-trip wijk. Aangezien Tokio veel te groot is om in een dag te doen heb ik mijn dagen en de stad opgesplitst per wijk. Achter de andere slaapplaatsen staat de dag-trip waar ik naartoe ging als dat een andere stad was. In het wit zijn de dagen waarop ik reisde tussen slaapplaatsen en in het groen zijn de dagen dat de Japan Railpass geldig was.

Screenshot 2019-01-10 at 12.05.14.png

Geld

img_2582img_2583

Als laatste wil ik het nog even hebben over geld. Ik gebruikte tijdens mijn reis de iPhone Trail Wallet app om bij te houden hoeveel ik uitgaf en hoeveel budget ik nog over had. Het is altijd verstandig om van te voren vast te stellen hoeveel je wilt uitgeven zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan als je thuis bent. Dit bijhouden van je uitgaven kun je met deze app heel makkelijk en de app houd het heerlijk overzichtelijk. In het kort zet je een budget en geef je op wat je uitgeeft. De app berekent wat je “zakgeld” dan ongeveer per dag is en hoeveel dagen en geld je nog over hebt. Hij verlaagt automatisch het bedrag van volgende dagen als je teveel uitgeeft en geeft ook leuke sarcastische commentaar als je over je dagelijks budget gaat (no cookie for you!) of juist erbinnen blijft (drinks are on you tonight!). Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk doen en proberen. Hou daarom behoorlijk wat zakgeld opzij en hou bij hoeveel geld je nog over hebt. Het zou zonde zijn als je naar het land van je dromen gaat en dat ene gerecht (Kobi beef, sushi!) niet kunt proberen of dat ene ding niet kunt zien (Mount Fuji, Toyota Commemorative Museum). Ik geef je een kort overzicht van mijn uitgaven in Japan zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten.

Om maar direct met de deur in huis te vallen, ik heb in totaal 3.886,16 euro uitgegeven aan mijn reis naar Japan. Daarbij zeg ik gelijk dat ik €220 aan souvenirs heb uitgegeven (dat is een hobby, misschien leg ik daar in de toekomst iets over uit) dus de reis zelf was 3.666,16 euro. Hieronder zijn mijn uitgaven te zien. Ik had een budget van 4.000 euro en daar ben ik binnen gebleven, zelfs met de souvenirs. Eenmaal in Japan heb ik uiteindelijk zo’n €1178 aan zakgeld uitgegeven (weer inclusief de souvenirs, exclusief is het €958) en dat is zo’n €38 per dag (excl. souvenirs €31 per dag).

Screenshot 2019-01-10 at 11.09.46.png

Opvallende posten zijn de reis Kyoto-Tokyo, Workshop Verjaardag, MISC, en Mobiel Internet. Ik ben in de zomer vakantie jarig en dat viel midden in mijn Japan reis. Daarom heb ik voor mijn verjaardag een combi-workshop gevolgd omdat ik heel graag een kookworkshop japans wilde doen (Onigiri), in een kimono wilde rondlopen en kalligrafie (dat schrijven in prachtige tekens) wilden leren. De workshop was op Mijajima en kostte 54,45 en was echt elke cent waard (ze maken zelfs foto’s van je! Ideaal voor solo reizigers), maar ik kan me voorstellen als je dat je die te duur vind en liever overslaat.

Het Mobiel Internet had te maken met het feit dat ik natuurlijk moest navigeren in Japan en dat er na wat onderzoek niet zo heel veel gratis publiek internet is. Dat leek me heel erg vervelend dus ik heb een speciale simkaart gekocht voor 30 dagen met 10GB internet. In Japan kun je niet altijd zomaar een simkaart krijgen omdat je meestal een contract moet afsluiten en daarvoor een Japans passport nodig hebt en dat heb je natuurlijk niet als toerist. Daarom bieden sommige maatschappijen simkaarten aan voor toeristen die geen contract nodig hebben. Ik heb zelf gebruik gemaakt van Mobal maar dat was vooral omdat de unlimited internet van Simcard Geek niet meer te krijgen was (klik hier voor meer informatie over simkaarten). Het blijkt trouwens dat je aan 10GB meer dan genoeg hebt voor 30 dagen, zelfs als je constant je google-maps gebruikt. Zolang je maar wifi gebruikt wanneer je kan en je moet er natuurlijk niet op gaan netflixen in de trein…

Verder had ik de Japan raillpass in laten gaan op dag 7 (de dag dat ik vertrok uit Tokio) zodat ik hem tot de 27ste kon gebruiken. Of ik nu de eerste 3 dagen de ruilpass niet had for de reis Toki-Kytot scheelde niet zo heel veel dus uiteindelijk gekozen om de terugreis Kyoto-Tokio apart te betalen. Dat was dus zo’n 82 euro. In misc zaten de souvenirs en dingen zoals het huren van een kluisje op station (zo’n 5 euro per keer voor zo’n 3 keer) en zonnebrand.

Daarnaast is het misschien wel handig om te weten dat ik 11 keer heb gepind variërend van 5.000 (€33) tot 30.000 yen (€200) met gemiddeld zo’n 15.000 yen per keer (zo’n 100 euro). Met 15.000 yen kon ik dan zo’n 3-4 dagen vooruit. Achteraf kan ik zeggen dat je makkelijk meer dan 20.000 yen (€150 euro) per keer kan pinnen (als je daar comfortabel mee bent natuurlijk!) waardoor je maar 8 keer of minder hoeft te pinnen. Ik pinde vooral bij de 7-eleven (die echt overal zit) maar die rekende transactie kosten waardoor ik nog best wel wat geld kwijt ben geweest aan het pinnen (zo’n 10 euro in totaal) wat natuurlijk zonde is. Ik vond het alleen niet prettig om met veel geld op zak te lopen of achter te laten in de hotelkamer, hoewel je het natuurlijk in de kluis kunt leggen. Meestal splitste ik het geld, in mijn hotel (veiligheid!), op in de verschillende dagen waardoor ik zo’n 5.000 yen (€33) per dag opzak had. Uiteraard had ik soms wat meer op zak als ik wist dat ik duurdere activiteiten ging doen.

Nu weet je ongeveer hoe mijn reis Japan eruit zag en hoe ik die plande. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en dat je er natuurlijk zelf ook iets aan zult hebben!