Kun je miljonair worden terwijl je minimumloon betaald krijgt? Ja dat kan, dat betekent wel dat je luxe moet opgeven, de discipline moet hebben om te sparen en een beetje kennis hebben van rente. Je moet het dus echt willen. Wil je echt miljonair worden ondanks dat je minimumloon verdient? In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je met minimumloon miljonair kan worden!

Een veel gemaakte fout is dat mensen denken dat als ze €1.000.000 willen sparen dat ze dat bedrag dan moeten delen door het spaarbedrag per jaar. In het artikel “leven van het minimumloon” hou je een spaarbedrag over van €236 per maand, of €2.832 per jaar. Ik ga er even voor het gemakt vanuit dat je inkomen niet verlaagd wordt door je hogere vermogen (spaargeld), wat in de praktijk wel zo is. Als je dan de miljoen wilt halen zou je 353 jaar moeten werken. Dat gaan we niet halen. Nu kun je het spaarbedrag natuurlijk verhogen. Uit hetzelfde artikel halen we het minimumloon + toeslagen (€2.000) min de noodzakelijke kosten van €1252. Als we dus alleen leven van het hoogst noodzakelijke, komen we uit op zo’n 748 euro per maand of €8.976 per jaar. Als we dan de miljoen willen halen moeten we echter nog steeds zo’n 111 jaar werken. Dus dat halen we ook al niet… Hoe haal je dan die miljoen?

Rente over Rente

money-2724241_1920

Die 1 miljoen haal je met samengestelde rente (compound interest), oftewel rente over rente. Je krijgt rente over je spaargeld en als je dat vervolgens niet uitgeeft krijg je over elke cent rente die je hebt gekregen, ook weer rente en daarover krijg je ook weer rente en zo door. In feite heb je dan te maken met een exponentiële functie, oftewel met machten. Die heb je vast wel eens met rekenen en wiskunde gehad. Ik ga je niet de wiskunde uitleggen, dat is nogal saai, maar ik geef je wel even een voorbeeld van hoe krachtig machten zijn.

Het verhaal gaat dat de uitvinder van het schaakbord als beloning voor de uitvinding aan een indiase koning vroeg om een verdubbeling van de rijstkorrels op elk volgende veld van het schaakbord, te beginnen met 1 rijstkorrel op veld 1. Dus op veld 1 lag 1 rijstkorrel, op veld 2 kreeg hij 2 rijstkorrels, op veld 3 kreeg hij 4 rijstkorrels, op veld 5 kreeg hij 8 rijstkorrels enzovoorts tot het laatste en 64ste veld. In machten is dat 1+2^1+2^2+2^3 etc. De koning nam het aanbod lacherig aan maar toen zijn adviseurs terugkwamen met het antwoord schrok hij, hij had de uitvinder namelijk 18 triljoen (18.000.000.000.000.000.000) rijstkorrels belooft. Als 1 rijstkorrel 0,01 gram weegt dan is dat dus 180 biljoen kilo rijst. Op dit moment wordt er (met betere moderne technologie) wereldwijd maar 482 miljard kilo rijst geproduceerd, dus zo’n 1.000 keer minder dan de aan de uitvinder beloofde 180 biljoen kilo rijst! Of de koning dat uiteindelijk heeft betaald weet niemand…

Natuurlijk moeten we dit wel in perspectief plaatsten. De uitvinder vroeg in feite een samengestelde rente van 100%. Dat is natuurlijk eigenlijk niet haalbaar in een jaar en in ieder geval niet elk jaar. Om het dus iets realistischer te maken gaan we uit van een spaarbedrag van €10.000 en dit zetten we 30 jaar vast voor 3% samengestelde rente. Wil je meer weten over rente, rendement en investeringen? Lees dan het artikel “Hoe begin je met investeren?”. Na die 30 jaar is dit bedrag opgelopen tot €24.272, meer dan het dubbele! Natuurlijk kunnen we dit bedrag sneller halen als we blijven doorsparen en dit geld ook weer opzij zetten. Dan kunnen we nu eindelijk gaan berekenen hoe lang het duurt voor we die miljoen bereiken met ons minimumloon!

Hoe spaar je 1 miljoen euro?

Als we beginnen met €0 spaargeld en we sparen 236 euro per maand met 3% rente dan hebben we 82 jaar en 5 maanden nodig om de €1 miljoen euro te halen. Dat is nog steeds te lang maar wel een stuk haalbaarder dan de eerdere bedragen. Ik had al gewaarschuwd dat als je miljonair wil worden met minimumloon je wat luxe moet opofferen. Als we alleen nog maar het uiterst noodzakelijke uitgaven dan konden we €748 per maand sparen. Dat betekent dat we 49 jaar en 3 maanden moeten sparen om miljonair te worden! Dat is wel haalbaar. Als je dus op je 20ste begint met sparen dan ben je dus rond je 70ste miljonair. Het betekent wel dat je je hele leven geen luxe kunt veroorloven… maar… dan ben je ook wel miljonair! Vind je dat het waard?

hourglass-1703349_1920.jpg

Heb je geen zin om zolang te wachten? Dan zijn er manieren om die tijd te verkorten. Krijg je bijvoorbeeld 5% rente in plaats van 3% dan duurt het nog maar 38 jaar en 2 maanden, dus als je weer met 20 jaar begint duurt het tot je 58ste. Ook maakt het uit met hoeveel geld je begint. In het voorbeeld gaan we er vanuit dat je €0 euro spaargeld hebt. Heb je op de middelbare school en daarna bijbaantjes gehad en heb je daarmee voor je 20ste al zo’n €10.000 euro gespaard? Dan duurt het, met 5% rente, nog maar 37 jaar en 1 maand (dus tot je 57ste). Wil je meer weten over hoe je geld kan investeren? Lees dan het artikel “Hoe begin je met investeren”.

Snel naar 1 miljoen euro

Wil je op een andere manier sneller naar die 1 miljoen euro? Dan moet je je inkomen verhogen met een “side hustle”. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt kijken of je een loonsverhoging kunt krijgen bij je huidige werk of je kunt naast je normale werk nog ander werk gaan doen, bijvoorbeeld thuis of online. Ook is er nog de mogelijkheid voor zogenoemd “passief inkomen”, inkomen waar je 1 keer werk in steekt en wat daarna zichzelf over de jaren terugverdiend. Ben je geïnteresseerd in je inkomen verhogen? Lees dan het artikel “Hoe verhoog ik mijn inkomen?”.

Natuurlijk ga ik er in deze berekening vanuit dat je geen loonsverhogingen krijgt en ik heb ook geen rekening gehouden met inflatie of belasting die je moet betalen over je spaargeld en eventuele manieren om minder belasting te betalen. In een ander artikel zal ik een keer de uitgebreide berekening uitleggen voor de mensen die hierin geïnteresseerd zijn.